Projekt SPONA: HNiP/Radio dux

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u Budvi je 27. studenoga održao predavanje na temu Logora u Morinju studentima Pravnog fakulteta iz Podgorice i Fakulteta političkih nauka. Događaj je bio u okviru “Škole tranzicione pravde”, a u organizaciji Građanske alijanse.
Vuksanović je istakao neophodnost suočavanja s prošlošću i ohrabrio sve da u tom procesu daju vlastiti doprinos kako bi naše društvo krenulo naprijed. On je izložio presjek događanja oko formiranja i trajanja Sabirnog centra za prihvat zarobljenika u Morinju, u kojem su bili dubrovački branitelji i civili, ali i Hrvati iz Boke kotorske. Pored onih koji su nečovječno postupali prema zarobljenicima u Morinju, predsjednik Hrvatske građanske inicijative je naglasio primjere onih koji su u tim teškim okolnostima iskazali plemenitost i humanost prema zatvorenicima.

Adrijan Vuksanović je kazao da je spomen ploča u Morinju prije svega civilizacijsko i etičko pitanje, a onda svako drugo. Tretman prema tom spomeniku i negodovanje predstavnika vlasti, kao i njihova namjera da ga uklone, govori u kakvom društvenom ozračju danas živimo i da na sceni imamo sljedbenike ideologije koja je i formirala logor u Morinju. Podsjetio je da je zbog takvog odnosa prema Morinju i smjene ministara Konjevića i Krivokapića koji su inicirali postavljanje ploče, podnio ostavku na mjesto ministra.
Po završetku predavanja uslijedila su brojna pitanja studenata koji su pokazali znanje i interes za ovu značajnu temu.

Izvor: Radio dux