Projekt SPONA: HNiP/Radio dux

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu je u petak 25. studenoga održan 27. Forum hrvatskih manjina, u okviru kojega je Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) Radio dux-u svečano uručila nagradu „Bogdan Radica“ za sudjelovanje u projektu SPONA koji je proveden uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nagradu je predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Zvonimiru Dekoviću uručio predsjednik HNiP-a Krešimir Čokolić ističući ogromnu vrijednost Radio Dux-a u kao jedinog medijskog kanala koji predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori. Zahvaljujući na nagradi Zvonimir Deković je također naglasio iznimnu ulogu Radio dux-a u očuvanju i promicanju svih aktivnosti Hrvata u Crnoj Gori te očuvanju i promicanju cjelokupne baštine hrvatske nacionalne manjine u toj državi.  

Na slici: hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Zvonko Milas,  predsjednik Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predsjednik NO Hrvatske matice iseljenika Milan Kovač, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik i tajnica HNiP-a Krešimir Čokolić i Smiljana Škugor-Hrnčević

Hrvatsko iseljeništvo jedna je od ključnih odrednica hrvatskog identiteta koju su pomogli  održati i novinari i publicisti te je HNiP  kroz projekt SPONA  ustanovio  i godišnju nagradu  koja se zove po istaknutom novinaru i publicistu Bogdanu Radici koji je većinu svog života živio i radio u  iseljeništvu.   

U okviru projekta SPONA kojemu je cilj uspostaviti čvrstu suradnju s novinarima i publicistima u hrvatskom iseljeništvu HNiP je koncem 2020. započeo suradnju s Rado dux-om koji je jedini medijski kanal koji predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori. Cilj je projekta da medijski sadržaji koje objavljuje Radio dux putem HNiP-ovih medijskih kanala pronađu put do šire publike u Domovini Hrvatskoj te da se počnu tretirati kao ravnopravne vijesti o životu i radu Hrvata u Crnoj Gori.

Na slici: Zvonimir Deković i Krešimir Čokolić

Tema ovogodišnjeg foruma je “Mediji i hrvatske manjinske zajednice – Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?”.

Došao sam vam iskazati potporu. Hrvatska matica iseljenika ima u tom poslu važnu ulogu i hvala vam na tome. Hvala na sugestiji da države sa svoje strane napravi dodatne iskorake. Republika Hrvatska pomaže medijima izvan RH kojima se promiče hrvatska kultura. Od 2016. četiri smo puta povećali ta sredstva kako bi se hrvatska manjina održala, povezivala se i jačala – rekao je otvarajući Forum premijer Andrej Plenković.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i izaslanih predsjednika Hrvatskog sabora Zvonko Milas podsjetio je kako pripadnici hrvatske nacionalne manjine žive u 12 europskih zemalja i da Središnji ured iz godine u godinu povećava broj programa i novčanih sredstava u poticanju njihovih aktivnosti u očuvanju i zaštiti tradicije i kulturne baštine. Također je dodao da su u tome itekako važni i mediji, bez kojih je svakodnevni život postao nezamisliv.

Potpora Hrvatima u svijetu nikada nije bila snažnija, kao ni naša globalna vidljivost: ostvarili smo sve vanjskopolitičke ciljeve, rekao je na otvorenju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Izaslanica predsjednika Zorana Milanovića Melita Mulić govorila je o medijima kao poveznici našeg raspršenog naroda. Cilj je da manjina bude prisutna u hrvatskoj javnosti kao integralni dio hrvatskoga naroda: – Koliko će vas cijeniti Republika Hrvatska, toliko će vas cijeniti i države u kojima živite, poručila je.

Forum hrvatskih manjina je tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju.