Projekt SPONA: HNiP/Radio Dux

Kraj jedne godine vrijeme je za sumiranje učinjenoga, te je upravo to povod da se u ovom tekstu osvrnemo na okosnicu aktivnosti Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore u razvoju i zaštiti prava hrvatskoga naroda u toj državi.

Kronologiju je u okviru projekta SPONA, u kojem sudjeluju HNiP i Radio Dux, a koji se financira sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sačinila glavna i odgovorna urednica toga radija Tanja Grabić. Radio Dux je 6. prosinca obilježio dvanaestu godinu postojanja. Na radiju se svakodnevno profesionalno izvještava o aktivnostima pripadnika hrvatskog naroda, ali i o svim drugim aktualnim zbivanjima iz političkog, kulturnog i javnog života Crne Gore.

Kronologija:

Kandidat  HGI-ja Adrijan Vuksanović  za hrvatsku je nacionalnu manjinu  na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 2016. osvojio jedan mandat. Bio je dvije godine predsjednik Odbora za europske integracije te nakon toga  zamjenik predsjednika.

HGI je na lokalnim izborima 2016. u Tivtu osvojio dva mandata, a u Kotoru jedan. Predsjednik OO-a HGI-ja u Tivtu Ilija Janović bio je u prošlom mandatu  jedan  od dva potpredsjednika Općine Tivat. HGI  je na sve izbore izišao samostalno.

Hrvatsko nacionalno vijeće i hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori  posjetili  su mnogi hrvatski   dužnosnici – aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik RH Zoran Milanović, bivši predsjednik RH Ivo Josipović, bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u tri navrata, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i drugi. Više puta hrvatsku zajednicu je posjetio i čelnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. Vijeće su također posjetili i dužnosnici Crne Gore, bivši resorni ministar dr. Suad Numanović, kao i sadašnji Mehmed Zenka,  direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore Safet Kurtagić, kao i njegov nasljednik  Elmir Kurtagić.  Tom je prilikom bilo riječi o modusima  daljnjega  unapređenja položaja hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Za izniman doprinos i zasluge u očuvanju i promociji interesa hrvatske manjine u Crnoj Gori te zaštiti i očuvanju baštine Hrvata Boke Kotorske, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, Povelju Republike Hrvatske. Povelja RH za izniman doprinos i zasluge u očuvanju nacionalnog identiteta, kulturnih i jezičnih posebnosti hrvatske manjine u Boki kotorskoj i Crnoj Gori, dodijeljena je i Radiju Dux.

Hrvatske institucije u Crnoj Gori ostvarile su iznimnu suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u Zagrebu, Sveučilištem u Zadru, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Kroz institucije hrvatske manjine izdano je više od 30 naslova među kojima je epohalno djelo – Kotorski misal, kao i Kotorski pontifikal.

– Članica predsjedništva HGI- ja i članica Vijeća, Dijana Milošević, uspješno je provela projekt digitalizacije pjesništva Boke, a vodi i amatersku kazališnu sekciju HNV-a.

– U suradnji s Bošnjačkim savjetom predstavnici hrvatske manjine reagirali su zajedničkim priopćenjem na Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima kako bi se unaprijedio položaj hrvatskoga jezika, kulture i obrazovanja na hrvatskome jeziku i o sadržajima iz redova hrvatskoga naroda u Crnoj Gori. Uključeni su i u projekt pripreme nastavnog sadržaja iz povijesti, tradicije, kulture i književnosti  manjinskih naroda u Crnoj Gori koji bi trebali biti  uvršteni u udžbenika redovne nastave u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

Hrvati Crne Gore sudjelovali su i u postavljanju spomen-ploče na rodnu kuću svetoga Leopolda Bogdana Mandića.

Aktivno sudjeluju u  radu  Međuvladina mješovitog odbora  Crne Gore za provedbu Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori, prvom takvom sporazumu između Crne Gore i neke druge države. 

Sudjeluju i u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama  te u radnoj skupini za izradu Nacrta Zakona o upotrebi i isticanju nacionalnih simbola.

Vrlo je aktivna i suradnja s maticom Hrvatskom, pa su tako predstavnici hrvatske manjine iz Crne Gore sudjelovali na  Forumu hrvatskih manjina u Zagrebu sredinom mjeseca studenog te na Hrvatskom iseljeničkom kongresu.

Naslovi u izdanju hrvatske zajednice izloženi na Međunarodnome sajmu knjiga u Podgorici. 

Mlade pjesničke nade i iz redova hrvatskoga naroda zastupljene su poezijom  u zbirci Versi kamena i mora, kao i u zbirci  urednika  Bogića Rakočevića, a njihovi su uradci, kao i poezija hrvatskih pjesnika iz Boke, predstavljeni i u RH i BIH .

U sklopu projekta ,,Putevima bokeljskih Hrvata” u Tivtu je održan  koncert ansambla LADO.

Organiziran je znanstveni skup o Josipu Slade Šiloviću, Bokeljskoj mornarici,   mons. Pavlu Butorcu, predavanje o glagoljici na tlu Boke prof. Ljubice Štambuk, te sudjelovanje u organizaciji predavanja na temu kozmopolitizma prof. Patrika Miloševića.

Važan projekt su i promocije dokumentarnoga filma ,,Svete vjere mučenici“, o novim hrvatskim blaženicima, kao i o Papi Sikstu V.

Značajno je i sudjelovanje u popuni fundusa Hrvatske knjižnice „ Ljudevit Gaj“, koja djeluje u sklopu Tajništva Vijeća te potpora radu hrvatske škole u Crnoj Gori u kojoj se uče jezik,  književnost, povijest i kultura hrvatskog naroda i matične države

Izborna Skupština za izbor članova Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori održana je 12.6.2021. godine u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastv. Izabrano je 16 članova, a dva dana kasnije u  Domu  kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, održana je Konstitutivna sjednica novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Članovi Vijeća su za predsjednika jednoglasno izabrali Zvonimira Dekovića, koji  je tu funkciju obnašao i prethodna dva saziva. Za potpredsjednike Vijeća  izabrani  su Ilija Janović i Darko Perić.

U godini na izmaku od iznimnog su značaja bili susreti predsjednika HGI-ja  Adrijana Vuksanovića i predsjednika HNV-a Zvonimira Dekovića s aktualnim predsjednikom i premijerom RH te drugim hrvatskim dužnosnicima.