Projekt SPONA: HNiP/Radio Dux

Prilikom višednevnog posjeta Zagrebu, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative sastao se s prof. prim. dr. sc. Ivanom Čuković – Bagić, prorektoricom za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu, a koja obnaša i dužnost privremene rektorice Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”.

Vuksanović je izrazio zadovoljstvo što je Sveučilište u Zagrebu omogućilo posebne upisne kvote za Hrvate iz cijelog svijeta, a što je bila inicijativa Savjeta Vlade Republike Hrvatske izvan Republike Hrvatske čiji je Vuksanović član od samog početka. On je zahvalio prorektorici Čuković – Bagić na svesrdnoj pomoći i stalnoj komunikaciji u cilju da Hrvati iz Crne Gore studiraju na poznatom i priznatom Sveučilištu u Zagrebu.

Vuksanović je istakao da je to još jedna potvrda da Republika Hrvatska na svim razinama vodi računa o pripadnicima hrvatskog naroda izvan njenih granica. Mogućnost da mladi svoju intelektualnu afirmaciju stječu u Republici Hrvatskoj od velikog je značaja za očuvanja identiteta, kao i podizanja nacionalne samosvijesti. Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je tijekom prijama u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta izrazio želju da sto veći broj mladih, ne samo Hrvata, veći i svih drugih iz Crne Gore studira na fakultetima u Republici Hrvatskoj. To je jedna i od programskih smjernica stranke Hrvata u Crnoj Gori, koja će uskoro ući u 20. godinu postojanja, a koja pored prirodne političke angažiranosti, radi i na kulturnom, socijalnom i obrazovnom polju.

Prorektorica Ivana Čuković – Bagić je upoznala predsjednika HGI – ja s funkcioniranjem Sveučilišta u Zagrebu, kao i sa statistikom o broju upisanih studenata iz cijeloga svijeta. Ona je ponovno iskazala otvorenost i senzibilitet za potrebe studenata iz Crne Gore i šire, a tiče se upisa i samog procesa studiranja. .

Adrijan Vuksanović je na koncu susreta zahvalio prorektorici Ivani Čuković – Bagić, kako na konstruktivnom sastanku tako i na plodnoj i više nego korisnoj suradnji.

Sveučilište u Zagrebu jedno je od najstarijih u Europi, njegov početak se vezuje za 1669. godinu kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta.

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/vuksanovic-da-sto-veci-broj-mladih-studira-u-hrvatskoj