Projekt SPONA: HNiP/Radio Dux

Premijer  Republike Hrvatske Andrej Plenković u petak 3. prosinca boravio je u kratkom posjetu  Crnoj Gori, gdje je sudjelovao  na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Budvi. Nakon posjeta  Generalnom konzulatu i Biskupiji, hrvatska delegacija posjetila je Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća,   izrazio  je  zahvalnost premijeru  na dolasku i značaj posjeta Domu kulture.

Premijer je istakao koliko je važno očuvanje  hrvatskog identiteta te kazao kako hrvatska manjina u Crnoj Gori ima  čvrstu i snažnu potporu hrvatske Vlade i države. Također,  kazao  je da je u planu značajno  povećanje proračuna  za Središnji državni ured za  Hrvate izvan RH. Samim tim će se realizirati projekti od značaja, a  osvrnuo se i  na pitanje vlasništva Doma kulture u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi Hrvatsko nacionalno vijeće i Radio Dux.

Predsjednik HGI – ja  Adrijan Vuksanović je pozdravio goste te se prisjetio i nedavnog susreta s premijerom u Zagrebu te zahvalio na izdvojenom vremenu da se susretne  s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori i pored činjenice da je imao dinamičan raspored s vrlo malo vremena.

„Odlični odnosi koje hrvatska zajednica ima s Republikom Hrvatskom, koji se ogledaju i u redovitim susretima s državnim vrhom, su naše ohrabrenje u misiji koju vršimo“ naglasio je Vuksanović.

Susretu u Donjoj Lastvi je nazočila i generalna konzulica Lončarević.

Posjet premijera Plenkovića je dokaz snažne podrške Hrvatima u Crnoj Gori, koja je permanentna i intenzivna. 

S premijerom Plenkovićem u Crnoj Gori su boravili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 

Nakon sastanka u Budvi, hrvatska delegacija je posjetila Generalni konzulat RH u Kotoru, gdje su se susreli s generalnom  konzulicom Jasminkom Lončarević. Podsjećamo, zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i nalazi se u Starom gradu te na veliko zadovoljstvo kako za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, tako i za ostale građane, zgrada je obnovljena prošle godine.

Premijer Plenković se sa suradnicima susreo  i  s mons. Ivanom Štironjom, kotorskim biskupom te obišao katedralu sv. Tripuna.

„Ono što je važno – imali smo bilateralni sastanak s premijerom Krivokapićem, koji nas je izvijestio o stanju u Crnoj Gori. Istaknuli smo značaj rješavanja niza rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije, raspada SFRJ, koja su na dnevnom redu, a isto tako o jačanju položaja Hrvata ovdje u Crnoj Gori. Razgovarali smo i s  kotorskim biskupom. On nam je također uz naše predstavnike u Veleposlanstvu i generalnu konzulicu pojasnio  položaj Hrvata“– istakao je Plenković u Kotoru.

Izvor: Radio Dux

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/plenkovic-posjetio-hrvate-u-crnoj-gori-i-izrazio-podrsku