Projekt SPONA: HNiP/Radio Dux

Proteklih nekoliko dana u posjetu Boki bio je izvršni tajnik Zajednice bokeljskih Hrvata sa sjedištem u Zagrebu, dipl. ing. Marijan Banelli. U želji da udruga koju predstavlja, a koja svakim danom okuplja sve više članova, pokrene jedinstvenu platformu za Hrvate u Crnoj Gori, odnosno Boki kotorskoj, sastao se s predstavnicima hrvatskih udruga, koje djeluju na njezinom području.

Tom je prilikom predstavnicima roditelja i učiteljici hrvatske nastave u prostorijama Hrvatskog građanskog društva u Kotoru uručio nekoliko primjeraka knjige „Hrvatski u srcu“, autorice Dijane Ančić. Radi se o udžbeniku za hrvatsku nastavu u inozemstvu koji se već nekoliko godina koristi u državama, koje taj program Ministarstva obrazovanja i znanosti obuhvaća. Udžbenike su donirali članovi Zajednice. Iza te inicijative stoji Mirko Vičević, otac čak troje učenika hrvatske nastave, koji je ozbiljno shvatio potrebu za ranim upisivanjem djece na nastavu hrvatskog jezika i kulture.

Želja učiteljice Valentine Sertić je da udžbenik, osim na nastavi, svoje mjesto pronađe i u obiteljima učenika hrvatske nastave te potakne roditelje da sa svojom djecom upoznaju Republiku Hrvatsku, koja je u njemu predstavljena kroz niz priča o njezinim kulturnim i prirodnim dobrima. Udžbenik će posebno koristiti onim učenicima, koji se žele upoznati s abecedom i latinicom prije nego što je to propisano redovnim školskim programom.

A kao alkar, B kao Bašćanska ploča, C kao Crkva sv. Marka i D kao Dubrovnik, samo su neki od simbola kojima je ispisana hrvatska abeceda. Osim zanimljivih priča o povijesnim događajima i slavnim ličnostima, prigodnih pjesama i igrokaza, djeca će u ovoj knjizi pronaći i nekoliko notnih zapisa. Na svojih gotovo tristo stranica udžbenik sasvim sigurno u sebi krije nešto poučno za svakoga od nas.

Ovim se putem učiteljica s roditeljima zahvaljuje svim članovima Zajednice bokeljskih Hrvata, koji su sudjelovali u donaciji, a posebno gospodinu Banelliju, koji je jasno izrazio želju da se time započeta suradnja nastavi.

Zajednica Hrvata iz Boke kotorske utemeljena je 20. svibnja 2019. godine u Zagrebu pod nazivom Zajednica bokeljskih Hrvata. Zajednica je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi. Osim bokeljskih Hrvata koji žive izvan Boke kotorske, redovni članovi mogu postati i svi prijatelji Boke kotorske koji poštuju temeljna načela i statut Zajednice. U Republici Hrvatskoj živi blizu 10.000 Hrvata porijeklom iz Boke kotorske i njihovih potomaka.

 Autorica teksta: Valentina Sertić

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/hrvatska-u-srcu-i-u-dackoj-torbi