Udruga hrvatski novinari i publicisti (HNiP) počela je  s provedbom projekta SPONA kojemu je cilj uspostaviti čvrstu suradnju s kolegama novinarima i publicistima u hrvatskom iseljeništvu na način da njihovi tekstovi putem  HNiP-ovih medijskih kanala pronađu put do šire publike u Domovini te da se počnu tretirati kao ravnopravne vijesti o životu i radu hrvatskog iseljeništva. 

Ovaj projekt HNiP provodi uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za  Hrvate izvan Republike Hrvatske. Po njegovu završetku najbolji rad bit će nagrađen Posebnom nagradom HNiP-a – „Bogdan Radica“ u spomen na istaknutog novinara i publicistu koji je gotovo čitavi radni vijek proveo u inozemstvu.  

HNiP će kroz projekt kontaktirati i uspostaviti suradnju s novinskim redakcijama hrvatskoga iseljeništva u čemu će potporu tražiti i od  kolega s HRT-a koji svakodnevno priređuju emisije za Hrvate izvan RH. 

Cilj nam je da komunikacija bude dvosmjerna i da s kolegama koji rade u iseljeničkim  medijima budemo u kontaktu i razmjenjujemo vijesti i ideje. Također nam je cilj promovirati i hrvatske iseljenike, publiciste koji često zbog  nedostatka novca svoja vrijedna i važna djela za hrvatsku dijasporu, a time i za Hrvatsku, ne mogu prevesti na hrvatski jezik. Plan nam je da se godišnje, u organizaciji HNiP-a na hrvatski jezik prevede bar jedno takvo djelo. 

HNiP će na svojim mrežnim stranicama www.hnip.hr objavljivati relevantan sadržaj svojih kolega iz dijaspore. Za potrebe ocjenjivanja pristiglog sadržaja i odabira najboljih koji će biti nagrađeni HNiP će osnovati ocjenjivački sud. Želja nam je da kroz ovaj projekt zainteresiramo i naše domaće izdavače za tiskanjem iseljeničke  publicistike na hrvatskom jeziku. 

Tradicija iseljavanja Hrvata stara je nekoliko stoljeća, a upravo toliko traju i pokušaji da se hrvatska dijaspora aktivnije  uključi u život Hrvatske. Ovaj projekt je prilika da se u današnje vrijeme brze tehnološke komunikacije tomu pridonese.  Vrednovanje će biti vidljivo objavljivanjem takvih vijesti kroz medijske kanale, a o čemu će računa voditi HNiP na način da medije i hrvatsku javnost zainteresira organiziranjem okruglih  stolova i tribina na kojima će sudjelovati i kolege iz iseljeništva te ugledni stručnjaci iz Hrvatske, ovisno koja se tema obrađuje. 

Sve kolege novinare i publiciste iz hrvatskog iseljeništva pozivamo da nam svoje uratke šalju na službenu e-mail adresu hnip@hnip.hr te da se o sadržaju projekta SPONA i ostalim aktivnostima HNiP-a više informiraju na službenoj stranici www.hnip.hr.

Srdačno, predsjednik i tajnica HNiP-a Krešimir Čokolić i Smiljana Škugor-Hrnčević

kontakt 098 311 530