Danas je i službeno počela izborna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja 2020., a s obzirom da su u demokratskom društvu svaki izbori praznik demokracije nužno je da se u našem novinarskom cehu držimo pristojnih i profesionalnih okvira, a sve kako bi novinarska profesija bila izraz profesionalizma utemeljenog na meritornim informacijama.

Takav način trebao bi biti standard za sve teme u medijskom prostoru. To je preporuka kako komunicirati i izvještavati i u izbornoj kampanji. Ne kao interesna skupina, ne u prostoru koji promovira interesne grupacije, nego kao objektivni promatrači koji na profesionalan način traže odgovore i donose kvalitetne informacije uvažavajući pristojnu komunikaciju bez obzira u kojem se prostoru odvija.

U našem medijskom prostoru, posebno u vremenu izbora prisutne su i teme iz hrvatske prošlosti koje često izbijaju u prvi plan i izazivaju podjele koje opterećuju hrvatsko društvo. U vezi s time podsjećamo na ključne rezolucije – Rezoluciju Vijeća Europe 1481 o osudi svih totalitarnih režima 20 stoljeća, te na najnoviju rezoluciju Europskog parlamenta iz rujna 2019. pod nazivom „Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe“, a koje su temelj za uspostavu razumljivog standarda kao naše moralne osnove djelovanja.

Ovom prigodom podsjećamo i na Izborni etički kodeks (2015.) u kojem se kao temeljne vrijednosti navode poštenje, istinitost, pravednost, poštovanje, odgovornost, snošljivost i kultura dijaloga. U Kodeksu uz ostalo stoji da „birači imaju pravo dobivati u svim sredstvima javnog priopćavanja objektivne informacije o strankama i kandidatima, a stranke i kandidati trebaju imati pravo na jednake uvjete predizbornog nadmetanja”. U tom poslu uloga medija je neprocjenjiva te stoga sve kolege novinare pozivamo na profesionalizam i pristojnu komunikaciju.

S poštovanjem,

predsjednik i tajnica HNiP-a

Krešimir Čokolić

Smiljanka Škugor-Hrnčević