“Ovo je izborna godina, u nju smo ušli s izborima, čekaju nas i parlamentarni, a s obzirom da su u demokratskom društvu svaki izbori praznik demokracije nužno je da se u našem novinarskom cehu držimo pristojnih i profesionalnih okvira, spustimo tenzije, a sve kako bi naša profesija bila izraz profesionalizma utemeljenog na meritornim informacijama čime se uvažavaju ostale profesije, svi kolege novinari, a time i sama novinarska profesija”, rekao je predsjednik udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) Krešimir Čokolić u prigodnom obraćanju na tradicionalnom domjenku za novinare održanom u utorak 21. siječnja u zagrebačkoj palači Dverce koji je priredio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

“U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama koje su izašle iz komunističkog lagera, a sada su članice Europske unije postoje i svojevrsna specifičnost, odnosno nerazumijevanje vezano za rasprave i izvještavanje o temama iz prošlosti što često izaziva suprostavljenosti, pa čak i isključivosti u medijskom prostoru, ocijenio je Čokolić te u prilog profesionalizma i pluralizma mišljenja podsjetio i na ključne rezolucije Vijeća Europe – Rezoluciju 1481 o osudi svih totalitarnih režima 20 stoljeća, te na najnoviju iz rujna prošle godine – Rezoluciju pod nazivom „Važnost europskog
sjećanja za budućnost Europe“, a koje su temelj za uspostavu razumljivog standarda kao naše moralne osnove djelovanja.

U medijskom prostoru se često čuje kako se o tim temama iz prošlosti, o ustašama i partizanima ne bi trebalo razgovarati, a moj je stav je upravo suprotan i držim da se o tome treba razgovarati, ali obestrašćeno, argumentirano i na visokoprofesionalni način. Takav način trebao bi biti standard za sve teme u medijskom prostoru. To je preporuka kako komunicirati i u izbornoj godini. Ne kao interesna skupina, ne u prostoru koji promovira interesne grupacije, nego kao objektivni promatrači koji iznose kvalitetne informacije važne za našu realnost, rekao je Čokolić pozvavši sve na profesionalizam, uvažavanje i dobru komunikaciju bez obzira u kojem se prostoru odvija.”