‘Onaj, koji sam sebi laže i sluša vlastitu laž svoju, dotjerat će dotle, da neće više poznati nikakve istine ni u sebi, ni oko sebe, nego će, dosljedno, prestati poštovati i sebe i druge’. (F. M. Dostojevski)

Obilježavajući ovogodišnji Svjetski dan slobode medija, Hrvatski novinari i publicisti upozoravaju na najnovije oblike dezinformiranja, poluinformiranja, kao i uskraćivanja slobode govora i javnog djelovanja u Hrvatskoj kroz cenzuru novinarskih sadržaja na društvenim mrežama.

Povodeći se za izvanjskim političkim i ideološkim razlozima iskrivljuje se stvarna slika stanja kad su u pitanju najveći problemi suvremene civilizacije.

Svjedoci smo neiskrenog načina izvješćivanja o društveno osjetljivim događajima i temama, te čak i otvorenim pokušajima cenzuriranja točnih informacija o događajima.

Ideološka cenzura, umjesto zdravog sučeljavanja stavova i traženja složene istine i potpune informacije, puno je pogubnija za društvo od bilo čega drugoga.

Lažne vijesti uspijevaju upravo tamo gdje nedostaje zdrava konfrontacija koja bi mogla dovesti u pitanje predrasude i generalizacije. One diskreditiraju druge predstavljajući ih kao neprijatelje, dehumaniziraju i šire sukobe.

Zato, na današnji dan, pozivamo sve odgovorne u medijskom procesu na beskompromisno uvažavanje činjenične isinitosti, svjetonazorsko poštenje i hrabrost u sučeljavanju različitih stavova i odbijanje svih pokušaja ideološke cenzure.