Hrvatski  novinari i publicisti, osuđuju i drže  krajnje neprimjerenim najnoviji oblik medijskog obračunavanja politike s javnim  servisom –  Hrvatskom radiotelevizijom.  Hrvatska  radiotelevizija u dvadeset sedam godina višestranačja svjedočila je mnogim oblicima pritisaka, no ovih dana svjedočimo orkestriranim napadima kako opozicije tako i različitih  udruga. 

Atmosfera pritiska u kojoj se proziva HRT zbog tužbi protiv nakladnika, a koje su rezultat legitimnih pokušaja da se dobije pravna zadovoljština zbog zaštite ugleda i digniteta HRT-a, kulminirala je izbacivanjem novinarske ekipe HRT-a  s medijske konferencije najjače oporbene stranke SDP-a, odnosno onemogućavanjem novinara u izvršavanju njihovog osnovnog poslanja; a to je objektivno izvještavanje o događajima. Ovoj harangi protiv HRTa nenačelno su se pridružile i neke cehovske udruge čiji članovi dovode javnost u zabludu da HRT ne izvršava svoje zakonske obveze prema neovisnim dobavljačima.

Hrvatski novinari i publicisti pozivaju sve strane na dijalog jer zakopavanje u ideološke rovove vodi  samo u još veće podjele, dok se javni servis – Hrvatska  radiotelevizija svjesno pretvara  u arenu za političko obračunavanje. Jednako tako pozivamo političare da se u svojim javnim istupima ne svrstavaju uz uvijek iste udruge ili nakladnike, nego da se drže istine i zakona, a posebice Zakona o HRT-u kojega su sami donijeli.