Nažalost, kao posljedica stalnog utjecaja politike i biznisa na medijie, novinarska struka nije etički konsolidirana, to jest ne postoje kvalitetni mehanizimi cehovske prosudbe kršenja profesionalizma, pa mnogi građani i ustanove koji se drže oštećeni medijskim objavama zadovoljštinu moraju tražiti na sudu.


…No uza sve ove pojave koji uglavnom i nisu samo hrvatski problem, 2018. godinu presudno je označio jedan sasvim pozitivan i povijesni događaj: osvajanje drugog mjesta naše nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu. Ti dani ponosa i slave ujedinili su ne samo ljude nego i cijelu Hrvatsku, a mediji su u tim rijetkim trenucima punoga zajedništva, pokazivali stvarnu i neiskrivljenu sliku hrvata i hrvatske javnosti, sliku veličine i u pobjedi i u porazu koja je otišla iz Hrvatske u svijet.

Katja Kušec, predsjednica HNIP-a

Predsjednica Hrvatskih novinara i publicista Katja Kušec održala je uvodni govor tradicionalnom novogodišnjem primanju za novinare Grada Zagreba, uz domaćina, gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića.

U nastavku pročitajte cijeli govor predsjednice HNIP-a.

Poštovani Gradonačelniče, Predsjedniče i članovi gradske skupštine,  kolegice i kolege novinari,

počašćena sam pozivom da vam u svoje osobno, kao i u ime Hrvatskih novinara i publicista kao i svih profesionalnih novinara, poželim puno uspjeha i sreće u sada već davno započetoj 2019. godini.

Prošla godina bila je iznimno bogata političkim i društvenim događanjima na koje su mediji i novinari raegirali ponekad u skladu s višim, a nažalost ponekad u skladu s nižim profesionalnim standardima.

Raspad Agrokora, nabava vojnih zrakoplova, Marakeški sporazum i nekoliko paraobavještajnih i obajveštajnih afera pokazale su  dva usmjerenja novinarstva: veliki srednjestrujni mediji kao da su pomalo kaskali za događajima, dok su mali i nezavisnu mediji objavljivali širu gamu informacija, uključujući i one koje su se pokazale štetne za glavne nositelje financijske i političke moći u državi. Prečesto se je uočavao površan pristup provjeri istinitosti i cjelovitosti informacija, pa smo se često součavali, ako ne baš sa potpuno lažnim vijestima, a ono sa iskrivljenim informacijama ili poluinformnacijama.  

Političke inicijative za rješavanje problema s govorom mržnje i sprječavanja širenja lažnih vijesti držimo dobrima i potrebnim, no nikako ne na dosadašnji način da se otklanja govor mržnje samo prema manjinskim društvenim skupinama, dok se većinsku skupinu može vrijeđati i ponižavati bez konsekvenci, čak i u nekim javno financiranim medijima. Nažalost, kao posljedica stalnog utjecaja politike i biznisa na medijie, novinarska struka nije etički konsolidirana, to jest ne postoje kvalitetni mehanizimi cehovske prosudbe kršenja profesionalizma, pa mnogi građani i ustanove koji se drže oštećeni medijskim objavama zadovoljštinu moraju tražiti na sudu.

No uza sve ove pojave koji uglavnom i nisu samo hrvatski problem, 2018. godinu presudno je označio jedan sasvim pozitivan i povijesni događaj: osvajanje drugog mjesta naše nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu.

Ti dani ponosa i slave ujedinili su ne samo ljude nego i cijelu Hrvatsku, a mediji su u tim rijetkim trenucima punoga zajedništva, pokazivali stvarnu i neiskrivljenu sliku hrvata i hrvatske javnosti, sliku veličine i u pobjedi i u porazu koja je otišla iz Hrvatske u svijet.

Poželimo zato u 2019. godini još takvih jedinstvenih događaja koji će pokazati da svi mi, i kao građani i kao novinari, možemo raditi na najvišoj civili-zacijskoj razini, gledajući svoje interese, a ne oštećujući nikoga.

Hvala!