Na godišnjem domjenku za novinare kojega su u srijedu 24. 1. u palači Dverce priredili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednica Hrvatskih novinara i publicista gđa Katja Kušec održala je pozdravni govor u ime novinara.

Izdvajamo najvažnije dijelove:

“Različito od međunarodnih udruga koje na poziv izravno zainteresiranih strana dolaze u Hrvatsku i donose neobjektivne procjene u slobodi medija, te ukazuju na statistički manje važne probleme, moje je mišljenje da je glavni problem hrvatskih medija njihova jednostranost, neobjektivnost i uporno novinarsko navijanje za jednu, uvijek istu stranu u političkom i svjetonazorskom smislu.

Neobjektivnost i relativizacija istine i objektivnog izvješćivanja tijekom protekle godine najbolje se je mogla vidjeti u slučajevima neprincipijelnih medijskih napada na javne osobe: dok su jedni bili proglašavani žrtvama i pravednicima prije ikakve istrage ili pravosudnog epiloga, drugi su jednako tako bez ikakvih jasnih dokaza bili optuživani i teško vrijeđani, tek na osnovi indicija ili izjava suprotstavljene strane.

Ovaj problem usko je povezan i s problemima definicija govora mržnje i satire, gdje se sasvim proizvoljno određuje tko širi govor mržnje a tko ima tobože umjetničku slobodu govora, kroz koju se onda šire neopisivi izrazi prostaštva i mržnje.

Držimo da se pri regulaciji ovih područja, kao i po pitanju takozvanih fake news, lažnih vijesti, ne trebaju donositi nikakvi novi zakoni, nego da je potrebno provoditi postojeće zakone. Jednako tako struka mora obratiti više pozornosti na novinarsku etiku. Donošenje novih zakona u današnje vrijeme svojevrsnog medijskog jednoumlja ponovo može vrlo lako prerasti u oruđe medijske cenzure u ime proizvoljno određene političke korektnosti.”

“No usprkos svim problemima, možemo ipak reći da je hrvatski medijski prostor još uvijek donekle demokratičan, a to prije svega zahvaljujući upornim pojedincima novinarima, koji ne odustaju od objektivnog novinarstva niti u uvjetima medijskog ostracizma, odnosno njihovog izbacivanja iz velikih korporativnih medija. Da bismo vratili narušenu ravnotežu objektivnosti, potrebno nam je još više medija koji žele razvijati sada zanemarene publike, one obične ljude koje više nitko ni za što ne pita i koji više ne prate klasične informativne medije jer u njima ne nalaze ni istinu, ni vlastitu kulturu i ni vlastiti način života.”

Domjenak je protekao u ugodnom druženju novinara, javnih osoba i nazočnih zagrebačkih političara.