Ocjenjivački sud Godišnje nagrade HNiP-a za najbolji novinarski rad pod predsjedanjem prošlogodišnjeg dobitnika Darka Markušića dodijelio je godišnju nagradu novinarki HRT-a dr. sc. Tanji Baran za emisiju „Susret u dijalogu“ emitiranu uživo 24. 10. 2017. na 1. programu Hrvatskog radija, a zatim i na 4. programu Hrvatske televizije.

Iz obrazloženja ocjenjivačkog suda:

Kolegica Baran je temu duhovnih ponuda za mlade vjernike obradila s relevantnim gostima. Emisija je imala povod – veliku duhovnu obnovu za mlade u KK “Dražen Petrović” u Zagrebu, ali je postavljena tematski, raspravljalo se o duhovnim ponudama diljem cijele Hrvatske, o adekvatnosti sadržaja koje mladima pruža Crkva te o odazivu mladih. Emisija ima i kritičku dimenziju, raspravljalo se o tome zašto se mladi vjernici nakon krizme nerijetko udaljavaju od Crkve. Tema je obogaćena zanimljivom anketom, a u emisiju su se svojim pozivima izravno uključivali slušatelji s komentarima i pitanjima. Kolegica Baran je u 50 minuta emisiju držala vrlo živom, zanimljivom, rasprava je bila bogata, konstruktivna, autorica je u nenametljivom pristupu pokazala da jako dobro poznaje temu o kojoj se govorilo. Na taj je način kolegica Baran pokazala kako se dobrom pripremom i znalačkim autorskim pristupom u 50 minuta slušatelje može držati u punoj pozornosti.

Emisija “Susret u dijalogu” jedna je od najslušanijih emisija Hrvatskoga radija. Dijaloška je to emisija koja se bavi odnosom Crkve i društva te se analiziraju aktualne crkveno-društvene teme. Godinama se emitira ponedjeljkom od 9.05 do 9.55. Emisiju naizmjence vode tri urednice-voditeljice.

Životopis dr. sc. Tanje Baran

Nagrađena autorica na Hrvatskom radiju djeluje od 1994. Šesnaest je godina bila novinarka, reporterka, voditeljica i urednica na HRT – Radiju Sljeme. Od 2010. djeluje u Redakciji religijskog programa Hrvatskoga radija. Od travnja 2016. na dužnosti je v. d. glavne urednice HRT – Radija Sljeme. Ali je na 1. programu HRA ostala voditi i uređivati emisiju “Susret u dijalogu” te komentirati prijenose euharistijskih slavlja. Kolegica Baran u svojem se radu posebno istaknula kao autorica emisije “Kajkavijana” na HRT – Radiju Sljeme te u više drugih emisija, posebice iz područja hrvatskog jezika i književnosti te hrvatske tradicijske kulture. Uspješnosti njezina novinarskog rada pridonosi doktorat znanosti iz usmene književnosti koji je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranila 2012. godine.