Hrvatski novinari i publicisti najoštrije osuđuju tjelesni napad zaštitara na novinara Radio Brača Sinišu Vickova koji se dogodio 18. 4. 2017. te zahtijevaju da se odgovorni što hitnije procesuiraju.

Ovaj, kao i mnogi drugi napadi ponovo pokazuju da novinari u Hrvatskoj djeluju u složenim uvjetima, koji ograničavaju slobode izražavanja i  istraživanja. Novinari zaposleni u privatnim medijima kojima  vlasnička struktura nije  posve razvidna  ili je  prikrivena, prisiljeni su slijediti  očekivanja urednika koji prenose upute vlasnika. Na taj se način stvara novinarski kadar koji je  iz straha za egzistenciju  sklon autocenzuri i prilagođavanju  obrade tema i izbora sugovornika  zadanim svjetonazornim i ideološkim orijentacijama što su često u koliziji s  osobnim mišljenjem  i profesionalnom savješću novinara.

Ni javni mediji nisu imuni od takve prakse, te smo zadnjih desetljeća bili svjedocima pokušaja  – u nekim razdobljima i uspješnih – da se mediji podrede opcijama koje su trenutno na vlasti, a istodobno pogoduju arogantnim  predstavnicima krupnoga kapitala koji kao veliki oglašivači postaju nedodirljivima. U slučaju sloma Agrokora, koji je protekli mjesec i dalje bio najveća tema hrvatskih medija, pokazalo se koliko je takva praksa kontraproduktivna.

Nadalje, novinarima je posao otežan i poradi odredaba Kaznenog zakona, unesenih u nedavno vrijeme (kleveta itd.) koje „oštećeni“ masovno zlorabe, a  te odredbe nisu drugo do povratak verbalnog  delikta i ne bi im trebalo biti mjesta u modernom Kaznenom zakonu. Hrvatski novinari i publicisti organizirali su na tu temu raspravu u kojoj su sudjelovali istaknuti novinari i pravnici. Video sažetak također možete pogledati na našoj web stranici:

Hrvatska publika koja prati medijsku scenu smatra da – osobito u tiskovinama – prevladavaju tendencije koje nisu u skladu s osjećajem i očekivanjima hrvatskoga naroda. Više je  no očita promocija sadržaja u političkoj i kulturnoj sferi čije skrivene ili otvorene poruke tzv. veliki mediji plasiraju za račun interesa središta moći izvan Hrvatske. HNIP predlaže neovisnu anketu u kojoj bi hrvatski građani ocijenili pojedine tiskovine i elektroničke medije.

HNIP  je odlučno odbacio provokativnu i neprijateljsku  sarajevsku deklaraciju o nepostojećem zajedničkom jeziku. U tom smislu najoštrije osuđujemo najnoviji primjer ideološkog nasilja i cenzure nad publicistima koje je izvršio riječki politički lobi nakon objave autorskog teksta Davora Velnića o jugo-jezičnoj deklaraciji u Novom listu. 

U svezi s hrvatskim jezikom držimo da je potrebno pojačati lektorske službe u medijima, vratiti Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika i donijeti  Zakon o hrvatskom jeziku na temelju ustavne odredbe.  Napominjemo da Hrvatsko društvo novinara nije dalo izjavu o sarajevskoj deklaraciji,  sukladno nehrvatskoj orijentaciji svoga vodstva .  Još jednom upozoravamo da Državno odvjetništvo nije reagiralo na vrijeđanje simbola hrvatske države u listu „Novosti“. Stoga zahtijevamo ostavku  glavnoga državnog odvjetnika, a od državne vlasti tražimo ukidanje financiranja „Novosti“, sukladno glasilu manjine, odnosno usmjeren prema pitanjima, problemima i kulturi srpske zajednice.