Na predbožićnom druženju članova udruge Hrvatski novinari i publicisti održane 16. prosinca 2016. u maloj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, dodijeljena je nagrada za Najbolji novinarski rad u 2016. godini. Nakon što je predsjednicaHNiP-a Katja Kušec pozdravila sve prisutne, nazočnima se obratio predsjednik Ocjenjivačkog suda Ivan Kujundžić koji je uz Smiljanu Škugor Hrnčević i Mislava Miholeka donio konačnu odluku o dobitniku nagrade:

– Kao predsjednik Ocjenjivačkog suda, s velikim zadovoljstvom objavljujem završetak natječaja za najbolji novinarski rad u 2016. godini. Nagradnu skulpturu izradio je akademski kipar Anđelko Odak, pa im prigodom svima toplo zahvaljujem.

Hrvatski novinari i publicisti, uz potporu Grada Zagreba, ove su godine po prvi puta raspisali Natječaj za najbolji novinarski rad objavljen u 2016. U obzir su dolazili pisani, radijski televizijski ili internetski radovi, javno dostupni na internetu. Radove su nakon internog poziva mogli kandidirati naši članovi, a neovisno od toga jesu li i autori radova koji su se natjecali. U prosudbi smo se vodili načelom da osim novinarske izvrsnosti, jednakopravan element prosudbe treba biti i stilska kvaliteta radova. Kandidature su bile otvorene od 15. do 30. studenog, a uz skulpturu Anđelka Odaka, dobitnik je osvojio i novčanu nagradu od 3.500 kuna.

Nakon zahvala i osvrta na tijek natječaja natječaja, predsjednik Ocjenjivačkog suda Ivan Kujundžić objavio je zasluženog dobitnika ovogodišnje nagrade:

– Nakon što smo kao članovi žirija primili i pozorno analizirali prijavljene novinarske radove, početkom prosinca održali smo sastanak i jednoglasno odlučili da će nagradu Hrvatskog društva novinara i publicista za 2016. godinu dobiti kolega Darko Markušić i to za tekst pod naslovom: „Kako je IPSOS PULS nagrađen unosnim poslovima za reklamiranje SDP-a“, objavljenom 19. svibnja ove godine na portalu Fairpress.“

Ocjenjivački sud je u obrazloženju, između ostaloga, naveo kako je novinar Darko Markušić svojim analitičkim i novinarski profesionalnim pristupom temi korištenja anketa u političko propagandne svrhe među prvima otvorio jednu tzv. „sivu zonu“ o kojoj se u javnosti još premalo zna i govori u medijima. Darko Markušić je naveo primjere i dokaze kako se podzemnim kanalima takve usluge na poslije “vraćaju” kroz javne natječaje, pogodovanjem tvrtkama za istraživanje javnog mišljenja.

Dodatni razlog za visoko vrednovanje teksta kolege Markušića jest i hrabrost za upuštanje u ovakvu vrstu istraživačkog novinarstva u vremenima i okolnostima kad nerijetko svjedočimo u fizičkim napadima na novinare zbog razotkrivanja istine ili korupcijskih afera.

Nakon što je predsjednica HNiP-a uručila nagradu dobitniku, Darko Markušić se obratio prisutnima:

– Kao što vjerojatno znate proteklih 20-ak godina radio sam u gotovo svim tiskanim medijima, a u posljednjih godinu dana pišem za nekoliko portala, najviše Fairpress Partnerstva za društveni razvoj. Bavim se javnom problemima javne nabave, korupcije i klijentelizma. Htio bih istaknuti da je stanje u hrvatskim medijima lošije nego ikad prije. Istraživačko novinarstvo njeguje se još samo na pojedinim portalima, u glavnim medijima gotovo da ga i nema jer ga je teško kontrolirati. Opasno je za izdavače, oglašivače i vlast. Utjecaj političkih stranaka, korporacija i oglašivača je veći nego ikad, mediji – u kojima prevladavaju lijeve i liberalne opcije – se uglavnom bave istim nevažnim temama i ljudima, nameće se neka nestvarna slika Hrvatske. I dok izdavači zagljupljuju čitatelje, obrazovni sustav je također zakazao, ne stvaramo kvalitetne i nove novinare. Novinarstvom se može danas baviti svatko, nema kriterija, nema odgovornosti i u konačnici nema puno dobrih tekstova i dobrih priloga.

Istraživačko novinarstvo je osvojilo ovu nagradu. Shvaćam je kao putokaz u kojem smjeru mediji trebaju ići dalje. To je pravo novinarstvo, koje ne pristaje biti prostitutka političkim strankama ili krupnom kapitalu. Takvo novinarstvo podržavao sam u svim redakcijama gdje sam radio kao novinar i urednik. Na žalost, istraživačko novinarstvo danas se sve manje cijeni, iako je ono najteže, najskuplje, bez kompromisa i jedino može vratiti izgubljeni ugled novinarskoj profesiji”, zaključio je Markušić.