Hrvatski novinari i publicisti

imaju čast pozvati Vas na javni razgovor sa uglednim turskim književnikom i publicistom

Tarikom Günerselom

Predavanje će se održati u utorak, 13. prosinca u 18 sati u Kulturno informativnom centru (KIC),Preradovićeva 5. Razgovor će voditi Mirna Farkaš Salamon

Tarık Günersel (Istanbul,1953.) međunarodno je poznati turski autor: književnik, publicist, dramatičar i prevoditelj. Srednju školu pohađao je u SAD, a studij engleske književnosti diplomirao je u Istanbulu. U dva je navrata bio predsjednik turskog PEN-a, a u drugom mandatu koji je trajao od 2011.-2014. bio je i član Međunarodnog upravnog vijeća ove međunarodne udruge pisaca.

Dobitnik je nagrada za dramu i književnost u Turskoj i inozemstvu. Na njegovu i inicijativu turskog Pena, UNESCO je proglasio 21. ožujka Svjetskim danom poezije.

Uz svoju književnu karijeru tijekom koje je do sada objavio preko 40 knjiga pjesama, proze i kazališnih tekstova, također je i međunarodno izvođeni operni libretist i filmski scenarist. Preveo je s engleskog jezika veći broj dramskih tekstova (Beckett, Miller, Havel), te knjiga, uglavnom filozofske i istočno-duhovne tematike (Heraklit, LaoTze, budizam). Günersel od 2005. redovito objavljuje kolumne u medijima te je osim kao pjesnik i kazališni autor, stekao i reputaciju priznatog publicista kojega objavljuju u zemlji i svijetu. U turskoj javnosti već otprije ima status dosljednog protivnika svih vrsta radikalizama, kao i promicatelja slobode umjetnosti i medija.Zato je nakon državnog udara turske vojske 1982. godine, emigrirao u Saudijsku Arabiju, a u zemlju se je vratio tek po uspostavi demokratski legitimne vlasti. I u posljednje vrijeme, Tarik Günersel jasno se određuje prema prilikama u Turskoj po pitanju medija, kulture i politike, pa će njegov boravak u Zagrebu biti izvrsna prilika za dobivanje jasnije i potpunije slike o suvremenoj Turskoj koja se je, prema Günerselovoj procjeni, našla u procijepu između sekularnosti i turske inačice islamizma. Njegovo najnovije ostvarenje je libreto o Nikoli Tesli koji je nastao u suradnji s hrvatskom udrugom „Nikola Tesla-astralni genij“, a ta će opera biti praizvedena sljedeće godine istovremeno u Istanbulu i Tel Avivu.

Posjet uglednog gosta organizirali su Hrvatski novinari i publicisti uz potporu Grada Zagreba.