Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

 

Održan je prvi krug izbora za novog predsjednika SDP-a. Premoćno je, ali s ipak nedovoljnim brojem glasova za ukupni trijumf, prvo mjesto osvojio Davor Bernardić, dosadašnji predsjednik zagrebačkog SDP-a. U drugom krugu protivnik će mu biti Ranko Ostojić, koji je osvojio duplo manje glasova. Zanimljivo, čak sedmero kandidata na izbore je uspjelo privući manje od 50 posto birača, što je oko 18 000 članova. Iako su relativni pobjednici prvog kruga nakon glasovanja zajednički zaključili kako je ovo „pobjeda SDP-a“ i „festival demokracije“, to je vrlo upitno. Upravo je veliki broj kandidata za nasljednika Zorana Milanovića bio pretpostavka da će respektabilan broj članova odlučiti podržati oporavak stranke izlaskom na izbore i jačanjem pluralizma i demokratičnosti, no to se nije dogodilo.

Jutarnji.hr u članku Za koga lobira Milanović? donosi kratak slijed promjena podrške različitim kandidatima od strane predsjednika stranke na odlasku. Jutarnji podsjeća kako je Zoran Milanović mijenjao svoje mišljenje, a čime je direktno utjecao i na same izbore jer je njegov utjecaj unutar stranke još uvijek vrlo jak. No, na koncu je uvjerljivo najviše glasova odnio kandidat za kojeg se zna da nije u dobrim odnosima s predsjednikom stranke te da on za njega sigurno nije lobirao. U članku Bernardić i Ostojić u drugom krugu autor Goran Penić piše kako je Bernardić uvjerljivi pobjednik prvog kruga izbora za predsjednika stranke te je vrlo blizu da to i postane. Index.hr je ususret izborima objavio članak Melčić izvrijeđao Milanku Opačić u kojem autor F.Ć navodi kako je „dugogodišnji direktor zagrebačke Čistoće i član SDP-a Marko Melčić na Facebooku izvrijeđao Milanku Opačić insinuirajući čak i da je promiskutetna.“ U članku SDP je stranka koja umire autor F. Ćapeta donosi 5 zanimljivih teza zašto je u SDP-u stanje vrlo loše te zašto su postali gubitnička stranka bez koncepta i ideje. Također, autor podsjeća da je ljevica na koljenima u cijeloj Europi te kako će morati pronaći odgovor na turbulentno razdoblje u kojem se Europa i svijet nalaze.

Večernji.hr donosi kolumnu Ovakva izlaznost je poraz za SDP autora Zvonimira Despota u kojoj kolumnist govori upravo o vrlo slaboj izlaznosti kao posljedici alarmantnog stanja u SDP-u. Također se u tekstu navodi vrlo slaba kvaliteta poruka koje su kandidati predstavili kao temelje novog SDP-a.

U članku autorice Petre Maretić Žonje, Bojan Glavašević iznosi svoje dojmove o prvom krugu izbora za novog predsjednika stranke te daje svoje viđenje budućnosti socijaldemokracije u Hrvatskoj. SDP-u trebaju i Davor i Ranko! Zanimljivo, Bojan Glavašević je nedavno napisao „esej za bolji SDP“ u kojem govori o tome kako bi stranka trebala djelovati i na koji način bi socijaldemokracija trebala služiti građanima. On također ne spominje niti jednu konkretnu mjeru koja bi utjecala na poboljšanje života građana, nego govori o ljudskim pravima, pravima manjina i slično za što se svaki čovjek ionako danas zalaže, ali to ne mogu biti jedine smjernice politike kojom se želi voditi jedna država i svi njezini građani.

Direktno.hr donosi zanimljiv članak Zašto su mediji opsjednuti izborima u raspadajućem SDP-u? u kojem se autor Mikašek-Kazo osvrće na to koliko su mediji popratili izbore za čelnika SDP-a. Autor navodi zanimljivu tezu o utjecaju lijeve politike u određenom dijelu medija: „Vlasnici ljevičarskog medijskog kartela su zabrinuti, a kako ne bi i bili zabrinuti, kada se može vrlo lako dogoditi da većina yutelovaca ostane bez obilatih apanaža iz kase velikog gazde. Poraz Milanovića, šesti zaredom, poraz je i ogromnog dijela tiskanih i elektronskih medija, poraz onih koji su unazad pet godina bez ikakvih skrupula, bez ikakve pomisli na demokratsku medijsku ravnotežu,  vulgarno cipelarili sve Milanovićeve političke oponente na ideološkoj platformi komunističke partije, kao besmrtne guje u njedrima SDP-a. SDP nikada nije doživio istinsku tranziciju iz komunističkog  totalitarnog političkog sustava u demokratski sustav, niti je Partija postala istinska socijaldemokratska ljevica.“

Iako ovu tvrdnju treba uzeti s oprezom, kroz Medijaskop sam zaključio da se detaljnijom analizom medija vrlo jasno može isčitati medijsku pristranost te ideološku i interesnu naklonost određenoj političkoj opciji, ili pojedincu.

Eduard Petranović