(Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.)

 

Hrvatski Sabor je u teškim okolnostima 8. listopada 1991., u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Dogodilo se to dan nakon napada na Banske dvore u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a u zgradi se nalazio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Nakon toga je uslijedio krvavi rat za slobodu i demokraciju u kojem se neovisna Hrvatska obranila od višestruko mnogobrojnijeg i naoružanijeg neprijatelja, ali i pretrpjela teška zločinačka djela od strane JNA i srbo-četničkih dobrovoljaca.

Što imamo 25 godina nakon odluke o ostvarenju stoljetnog hrvatskog sna o neovisnosti, za Medijaskop promatram iz motrišta medijske analize. Uz demokraciju i ljudske slobode, izlazak iz totalitarističkog sustava donio nam je i slobodu govora te medijske slobode. Koliko su te slobode u praksi ostvarene te koliko su zloupotrebljene proučavam od početka pisanja za HNiP.

Kako su hrvatski mediji prenijeli 25. godišnjicu ostvarenja neovisnosti te se ujedno i zahvalili svim palim braniteljima na mogućnosti da slobodno govore, pišu, istražuju i kritiziraju, analiziram u Medijaskopu.

Na početku valja istaknuti kako portal Index.hr, jedan od najčitanijih hrvatskih portala, nije objavio niti jedan članak o Danu neovisnosti. Točnije, objavio je članak pod nazivom Šeks traži da se promijeni datum obilježavanja Dana neovisnosti u kojem Vladimir Šeks zagovara promjenu datuma obilježavanja iz razloga što su građani zbunjeni datumima hrvatskih praznika.

Osim tog članka, Index nigdje nije spomenuo Dan neovisnosti, niti se čestitao ili se zahvalio braniteljima.

Večernji.hr je velikom čestitkom obilježio Dan neovisnosti Čestitamo Dan neovisnosti!, a sve je u velikom svecijalu prenio Večernji list. U tekstu se osim na Dan neovisnosti, Večernji prisjeća i ostalih događaja važnih za hrvatsku suverenu povijest, a koji su se dogodili na današnji dan. „Dana 8. listopada dogodila su se još dva važna događaja uz hrvatsku neovisnost. Dana 8. listopada 1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir (krunom koju mu je poslao papa Grgur VII. što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta), a istog dana 1871. Eugen Kvaternik pokrenuo je Rakovičku bunu, jedan u nizu neuspjelih pokušaja ostvarenja hrvatske neovisnosti.“

Osim toga, Večernji objavljuje članak u kojem autor Davor Ivanković piše o planu napada na Zagreb na linku Tajni informator iz Beograda.

Jutarnji list također donosi specijal o 25 godina neovisnosti Hrvatske, a na portalu Jutarnji.hr je objavio članak u kojem prenosi izjavu mandatara Vlade Andreja Plenkovića: „Prisjetili smo se jutros i na Oltaru domovine, na Mirogoju i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana tih dana prije 25 godina i dan nakon što su raketirani Banski dvori i kada je izbjegnut scenarij po kojem je trebalo biti ubijeno vodstvo Republike Hrvatske. To je bio ključan dan za raskidanje svih državno-pravnih veza s bivšom državom i praktično je značilo stupanje na snagu Deklaracije o neovisnosti RH i odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske od 25. lipnja.“ Plenković o Danu neovisnosti

Jutarnji.hr je objavio i članak u kojem prenosi čestitku glumca Josha Duhamela na linku Svim mojim prijateljima iz Hrvatske sretan Dan neovisnosti
Portal Direktno.hr je preplavio naslovnicu objavama o Danu nezavisnosti i dostojno zahvalio braniteljima na slobodnoj, demokratskoj državi. Autori potpisa al/h u članku Hrvatska slavi Dan neovisnosti. Autori navode kako je Odluku o neovisnosti Sabor donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti.U članku Branitelji obilježili Dan neovisnosti autor Denis Cerić prenosi svečano obilježavanje Dana neovisnosti koji se održao u Crkvi svetog Marka u Zagrebu. Autor je prenio i izjavu župnika Magdića: „Oplemenimo slobodu i istjeramo iz nje svako zlo i nepravdu“.

Dan neovisnosti važan je dan za demokratsku Hrvatsku, a time i za sve ljudske slobode. Oko slobode medija se u Hrvatskoj, 25 godina nakon osamostaljenja, žestoko lome koplja. Medijske slobode i sloboda govora se zlupotrebljavaju od strane političkih elita, društvenih individua ili korporacija. O medijskim slobodama sam pisao u Medijske slobode ili silovanje demokracije, a na današnji dan sam proširio istraživanje. Što se tiče medijskog praćenja obljetnice Dana neovisnosti, zaključno možemo reći kako portal Index.hr nije uputio niti jednu zahvalu ili čestitku, odnosno podsjetio čitatelje što se događalo prije 25 godina. Večernji.hr i Jutarnji.hr su ovu važnu obljetnicu popratili, a u tiskanim izdanjima su objavili velike specijale. Direktno.hr je, što se od konzervativnog medija moglo i očekivati, veliku važnost dao današnjem državnom prazniku.

Eduard Petranović