Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

Ušli smo u rujan 2016. godine. Na međunarodnom planu očekuje nas vrlo turbulentna društveno-politička jesen koja bi mogla postati jesen prekretnica i odrediti sudbinu mnogih zemalja starog kontinenta, ali i cijele Europske unije. Osim priprema za novi val migranata i izbjeglica s Bliskog Istoka, sve hladnijeg rata između SAD/EU i Rusije, problem s Velikom Britanijom, a tu su i nastavak grčke krize te ratom zahvaćen istok Ukrajine, neizvjesnost nam dolazi i iz najbližeg susjedstva. U Bosni i Hercegovini, 25. rujna, održat će se referendum s formalnim pitanjem: Treba li 9. lipnja postati danom Republike Srpske?

To pitanje je formalno jer ono iza sebe skriva puno važniju činjenicu, a to je da u slučaju izglasavanja referenduma, entitet Republika Srpska de facto time ne prihvaća nadležnost Ustavnog suda BiH. Time bi RS zapravo odbacila ustavnost Daytonskog sporazuma i dovela u pitanje opstojnost cjelovite Bosne i Hercegovine.Time RS zapravo negira ustavnost Daytonskog sporazuma i dovodi u pitanje opstojnost cjelovite Bosne i Hercegovine. Zemlja koja je, uz Hrvatsku, najviše stradala u ratu devedesetih godina, trpi posljedice „manjeg zla“ koje je izabrano kad su stvorena dva entiteta, od kojih je onaj srpski nastao na genocidu i etničkom čišćenju. Danas u BiH s jedne strane imamo unitarizirani i centralizirani bošnjački entitet Federacije BiH u kojemu, po daytonskim zamislima jednakopravni hrvatski narod, u stvari već godinama trpi bošnjačku premoć i preglasavanje na rubu legalnosti. S druge strane imamo Republiku Srpsku, koja uz prešutnu, ali jasnu potporu Srbije i mlaku reakciju EU grabi prema mogućem otcjepljenju. Isto tako, neki od predstavnika hrvatskog naroda u BiH pak potajno podržavaju inicijativu Milorada Dodika i Republike Srpske, priželjkujući osnivanje nekog novog, trećeg entiteta u kojemu neće biti podređeni bošnjačkoj strani.

Hrvatska, koja bi kao jedna od supotpisnica D S trebala biti jamac jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH,  trenutno nema sustavnu i promišljenu politiku prema BiH. S jedne strane čujemo izjave koje vrijeđaju sve susjede pa tako i ponosnu, ali napaćenu BiH, a s druge strane populizam i nerealna predviđanja kako je rješenje za mirnu Bosnu i Hercegovinu ulazak „preko reda“ u EU. Situacija je vrlo ozbiljna, a važno je analizirati i kako mediji informiraju o toj temi.

Jutarnji.hr prenosi izjavu tehničkog ministra Mire Kovača u članku Miro Kovač:referendum u kojima on proziva vodstvo Srbije da ne podrže referendum u takozvanoj Republici Srpskoj. U članku Vučić i Nikolić o referendumu Jutarnji je prenio odgovor vodstva Srbije koji se ogradio od referenduma, iako se to čini nevjerodostojno jer je Srbija velika sestra RS-a čijom ucjenom je ona bila i iznuđena kako bi se okončalo krvoproliće u BiH. Vrlo dobar i važan članak objavio je Jutarnji.hr 1.9 naslova Bošnjaci se uzbunili, Srbija se sprema… – je li moguć novi rat na Balkanu? Iako mediji moraju zadržati dozu objektivnosti i ne smiju senzacionalizirati, važno je stvoriti javno mnijenje o važnosti i specifičnosti ovog trenutka i situacije koja može eskalirati.

Večernji.hr u članku BiH: Referendum u RS ocijenjen nelegalnim, no još nema zabrane prenosi kako se „najutjecajnije zapadne zemlje i Turska protive provedbi referenduma koji su za 25. rujna najavile vlasti Republike Srpske dovodeći tako u pitanje poštivanje Daytonskog sporazuma, no još nema odluke o mogućoj zabrani ili sankcijama, čemu se odlučno nastavlja protiviti Rusija.“ U članku ‘Referendum u RS-u neće biti otkazan, a Hrvati su u NDH počinili genocid nad Srbima’ Večernji.hr prenosi najnovije izjave predsjednika RS-a, dok u članku Vučić i Čović o odnosima RH i Srbije prenosi sastanak srpskog premijera i hrvatskog člana predsjedništva.

Portal Index.hr također prenosi najnovije izjave Milorada Dodika Izađite na referendum u kojima poziva građane RS-a na referendum te u kojima potvrđuje da će se referendum održati 25.9. bez obzira na upozorenja koja dolaze sa Zapada. U članku Čović: referendum ništa neće promijeniti Index.hr prenosi izjavu hrvatskog člana predsjedništva koji kaže: „Mislim da se 26. rujna apsolutno ništa neće promijeniti … skloni smo pretjeranim tenzijama, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povrijedim one koji traže da se definira datum, jer svaka sredina i u BiH i Srbiji ima svoj dan, bez obzira da li općinski ili je neka druga razina vlasti”.

Portal Direktno.hr u članku Razuman odnos Srbije prema referendumu autora h/jb prenosi najnovije izjave tehničkog ministra Mire Kovača u kojima on pozdravlja izjave srpskog vodstva gdje oni nisu jasno podržali referendum u Republici Srpskoj. Prenose i izjavu predsjednika HDZ-a te njihovog kandidata za premijera Andreja Plenkovića Referendum destabilizirajući i opasan u kojima on upozorava na opasnost događanja u BiH i nepoštivanje Daytonskog sporazuma.

Kako će se odvijati situacija u Bosni i Hercegovini te kako će se to sve preliti na međususjedske odnose i samu Europu vidjet će se ubrzo. Što se medija tiče, kroz Medijaskop se sve jasnije vidi da najvažniji hrvatski mediji objektivnije i profesionalnije izvještavaju o vanjsko-političkim temama te o situacijama koje su važne za Republiku Hrvatsku i Hrvate, a dolaze „izvana“. Ono gdje mediji najčešće padaju na testu, dolazi „iznutra“ i tu pojedini mediji izabiru određenu stranu i padaju pod razno-razne interesne, političke i ine utjecaje.