Priopćenje s kojim je u javnost izišao ogranak HND-a na HTV-u, a  koji potpisuje i zaposlenica HTV-a Sanja Mikleušević Pavić zajedno sa Sašom Lekovićem, još je jedna u  nizu potvrda da se vodstvao HNDa umjesto profesionalnim i strukovnim temama bavi političkim aktivizmom, pri čemu se ne ustručava klevetati matičnu medijsku kuću HRT u kojoj gospođa Mikleušević  Pavić zarađuje veliku plaću .
Koja će zakonske mjere biti primjenjene u ovom slučaju pravne nedorečenosti glede vođenja HRT-a u razdoblju dok se ne ne provedu parlamentarni izbori i uspostavi Hrvata sabor,  pitanje je za državne ustanove, a ne udruge, pa makar one i nominalno bile  novinarske.
Adresa koja je pozvana dati odgovor na pitanje tko će voditi javni servis HRT u tom razdoblju je Ministarstvo kulture u ime Vlade  Republike Hrvatske .
HND se već desetljećima tek usputno vodi kao novinarska udruga, pa su ga upravo iz tih razloga napustili mnogobrojni novinari među kojima i veći broj s HRT-a.
Zloupotrebljavajući istinu i stavljajući se u službu najčešće političkih interesa, čelništvo HNDa, a posebice ogranka s HRT, pretvorilo ga je u politički poligon s kojeg se udara na sve strane ne ustručavajući se koristiti netočne podatke poput onog u posljednjem Priopćenju o padu gledanosti HRT-a ili  smjenama koje podebljavaju netočnim i izmišljenim brojkama.
Naime, nisu se dijelili otkazi, nego smjenjivali neki s dužnosničkih položaja, ali svi i nadalje rade.
No prava istina vodstvo HNDa ne zanima. Njih ne zanima niti profesionalni status novinara u drugim medijskim kućama, što bi  profesionalnu udrugu itekako trebalo brinuti. Oni bi samo kadrovirali na Prisavlju i to  s kadrovima po njihovom odabiru, zaboravljajući pri tomu profesionalne kriterije i standarde.  A da bi došli u tu poziciju doista ne biraju sredstva.
Deviza im je uvijek ista: oblati, okleveći i odmah sebe ponudi kao jedino ispravno rješenje.
Sve to, kao i monopol na istinu koji su u HND-u htjeli imati, bili su razlozi koji su doveli do osnutka istinski novinarske udruge HNiP-a.
Vratiti novinarskoj profesiji dostojanstvo i  neovisnost uz sveto pravilo obraćanja drugoj strani, objaviti istinu  ma koliko neugodna bila i s njome uppznati hrvatsku javnost  – temelj je djelovanja HNiP-a.
Ako su to bili  i standardi  kojima su se rukovodila tijela i institucije   koje su izabrale sadašnjeg v.d. Ravnatelja  HRT-a, onda smo  na dobrom  putu da novinarstvu kao profesiji vratimo nekoć davno izgubljeno dostojanstvo, ugled i moć. Moć koja se nazivala i Sedmom silom.
HNiP