Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

Velika Britanija izlazi iz Europske unije. Tu odluku donijeli su građani na referendumu o izlasku, a kako će to utjecati na ostatak Europe i na Hrvatsku, vidjet će se u nekim budućim vremenima. Hrvatski mediji su taj događaj označili kao najvažniji toga dana, kao uostalom i svi europski mediji.

Jutarnji.hr kao i ostali mediji iskazuje laganu zabrinutost zbog izlaska Velike Britanije iz EU i upozorava na mogućnost da članice Ujedinjenog Kraljevstva zatraže odcjepljenje i neovisnost što bi pak vodilo ka raspadu tog gospodarskog diva. U nekoliko članaka Jutarnji.hr upozorava da se može očekivati i nove referendume u drugim članicama Unije, no to je za sada oporvgnuto od strane tih zemalja. U članku HRVATSKI EKONOMSKI ANALITIČARI ‘Ovdje je riječ o kratkoročnom šoku, tržišta će se oporaviti’ Jutarnji 1 autor Adriano Milovan smiruje situacijom i donosi izjave ekonomskih analitičara kako će se tržišta oporaviti, nakon što je na prvi mah funta pala na najnižu razinu u posljednjih 30 godina. Milovan piše: „Radi se o inicijalnoj reakciji tržišta. U ovom se trenutku ulagači  okreću „sigurnim lukama“, poput švicarskog franka ili zlata. Ipak, to je samo kratkoročna reakcija, tržišta se već polako vraćaju u normalu“.

U članku Brexit će ozbiljno pogoditi Hrvatsku: zaboravimo britanski novac iz fondova EU autorica Mirjana Kasapović upozorava kako nije istina da Brexit neće imati utjecaja na Hrvatsku Jutarnji2 „Izlazak Velike Britanije iz EU-a pogodit će nas izravno i neizravno, odmah i s odgodom. Pogodit će nas ponajprije na dva područja koja su nam ekonomski i društveno najvažnija. Prvi udarac doživjet ćemo zbog slabljenja europskih financijskih fondova preko kojih su bogate članice EU-a, među njima i Britanija, izdašno poticale razvoj siromašnijih članica, među njima i Hrvatske. Drugi udarac uslijedit će zbog zatvaranja ili znatnog ograničavanja pristupa hrvatskih radnika britanskome, a kasnije i drugim.“

Jutarnji3 U članku Brexit izaziva opasan „brain drain exit“ autorica Tanja Rudež piše kako je „Britanija jako ovisna o europskim znanstvenim fondovima iz kojih je godišnje povlačila oko 1,3 milijarde eura.“, i to je jedna od činjenica s kojima se Britanci sada moraju suočiti.

Index.hr osim klasičnih članaka u kojima prenosi šokantan rasplet situacije između Velike Britanije i EU, prvi je hrvatski medij koji je napisao članak o tome tko je zapravo dao svoj glas za izlazak iz europske obitelji. U članku Index1 autora D.T piše da „su studije pokazale da protivnici Europske unije i euroskeptici mahom pripadaju siromašnijem i lošije obrazovanom stanovništvu, a s obzirom na regionalnu strukturu glasanja za ostanak odnosno odlazak Velike Britanije iz Europske unije može se pretpostaviti da je upravo tako stanovništvo izglasalo izlazak iz EU.“

U članku Danski i francuski radikali traže referendume za izlazak: Može li Brexit izazvati domino efekt? Index2 kojeg Index prenosi s Hine, navode se želje pojedinih opcija europskih zemalja koje bi krenule stopama „odbjegle kraljice“ i napustile uniju.

Večernji.hr kao i ostali mediji Brexitu je dao veliki prostor i pokušao doći do saznanja koliko će to zaista utjecati na Hrvatsku i na odnose unutar Europske unije. U članku Brexit srušio rejting Velike Britanije, mogao bi joj srušiti i BDP Večernji autorica Marina Šunjerga navodi da je već srušen rejting Velike Britanije, a moguć je vrlo brzi pad BDP-a.

No, u članku Brexit ne šteti samo Velikoj Britaniji: Standard and Poor’s snizio kreditni rejting Europske unije Večernji2 Večernji navodi kako se izlazak Velike Britanije već uvelike počeo odražavati na Europsku uniju i da bi posljedice mogle biti velike, ako se u europskoj zajednici ne postignu mnogi dogovori i kompromisi. U članku Poruka EU Velikoj Britaniji: Nema ‘a la carte’ pristupa tržištu Večernji3 autora Tomislava Krasneca navodi se kako neće biti onoga čemu se u Velikoj Britaniji nadaju, odnosno da neće moći iskorištavati blagodati Unije u bilo kojem smislu nakon što službeno odstupe.

Zanimljivo je proanalizirati kako je portal Direktno.hr, kao jedan od konzervativnijih hrvatskih medija popratio Brexit, zato što je dokaziva činjenica da se sve više desno orijentiranih politika, medija i društava okreće euroskepticizmu. U članku Brexit nije značajnije pogodio priljev kapitala na tržišta u nastajanju Direktno1 navodi se da „dodatni podaci za cijeli lipanj pokazuju da su inozemni ulagači u imovinu na tržištima u nastajanju neto upumpali 16,7 milijardi dolara. To je značajno više nego u svibnju kada je taj iznos bio tek nešto iznad nule ali i ispod prosjeka u razdoblju od 2010. do 2014. koji je iznosio 22 milijarde dolara.“

Dalje, u članku Stručnjaci upozoravaju kako će se Brexit odraziti na gospodarstvo RH Direktno2 navodi se kako nebi trebalo biti većih problema zbog Brexita za Hrvatsku, iz razloga što su gospodarski odnosi između te dvije zemlje bili skromni. Jasno se vidi da je portal Direktno.hr objektivno prenio informacije o Brexitu, iako bi neki od „desnog“ medija očekivali javno i glasno navijanje.

Zaključno, ovaj vrlo važan događaj u novijoj europskoj povijesti i prvo odstupanje jedne članice iz „europske obitelji“, hrvatski mediji su prenijeli vrlo kvalitetno, objektivno i s jasnom dozom moralne i etičke novinarske odgovornosti. Mediji su uspjeli prevladati velike unutarnje probleme, na trenutak izaći iz ideoloških i cenzorskih ralja u koje su upali i prepoznali su trenutak za pravi novinarski poziv. Mnogo će se još toga događati nakon Brexita i Europa vjerojatno neće biti ista, a mediji su tu koji imaju veoma važnu ulogu da sve informacije prenesu običnim građanima, bez indoktrinacije i iskrivljavanja činjenica.