Ovaj članak je nastao u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“.

U drugoj utakmici Europskog prvenstva u nogometu, nekolicina huligana pokušala je prekinuti utakmicu hrvatske reprezentacije protiv Češke na St. Etiennu. Huligani koji se, navodno, već godinama svim sredstvima bore protiv Hrvatskog nogometnog saveza i Zdravka Mamića, uzeli su si za pravo uništavati reprezentaciju koja Hrvatsku predstavlja u europi i svijetu. Taj napad na sport, Hrvatsku i demokratske slobode treba osuditi, a zanimljivo je vidjeti kako su hrvatski mediji prenijeli ovaj događaj.

Jutarnji.hr u članku NAPAD NA HRVATSKU REPREZENTACIJU Jutarnji list u subotu donosi detalje diverzije u Francuskoj Jutarnji1, osuđuje napad huligana i direktno ih proziva za uskraćivanje pobjede naše reprezentacije nad Češkom: „ … pravi hrvatski navijači i naši Vatreni ostali su uskraćeni za pobjedu i uskraćeni za nevjerojatno pozitivnu atmosferu, koja je vladala sve dok prve baklje nisu poletjele na teren…“ U članku se najavljuje opširan izvještaj koji će izaći u tiskanom obliku, a valja istaknuti kako je Jutarnji.hr izgrede iz St. Etienna naveo kao top vijest toga dana.

U članku SRAMOTA ZA POVIJEST Huligani bacili baklje u teren, prekinuli susret i upropastili pobjedu Jutarnji2 koji prenosi s HINE navodi da su „pet minuta prije kraja ubačene su balklje u teren s tribine na kojima su se nalazili hrvatski navijači, bačena je i petarda u teren, a potom je uslijedila i tučnjava među našim navijačima na tribini.“ U članku LOV NA POČINITELJE Hrvatska policija identificirala deset huligana! Jutarnji3 autor Marin Dešković navodi kako policija intenzivno radi na identificiranju huligana. O tome više pišem u zaključku jer se ubrzo vidjelo da su mediji pogriješili objavljujući neprovjerene informacije o identitetima izgrednika.

Index.hr, inače jedan od glavnih pokretača bojkota reprezentacije za kojim se huligani vode, dosta je drugačije prenio vijest o neredima kojim su huligani pokušali izbaciti hrvatsku nogometnu reprezentaciju s Europskog prvenstva. U članku Viktora Ivančića “Huligani” se bore protiv fašistoidne uzurpacije, a huligani ih osuđuju Index1 autor iza kojega portal čvrsto stoji, navodi sramotne teze kojima opravdava huligane i njihov način za obračunavanje s neistomišljenicima, a u svemu iznosi jasnu lijevo orijentiranu ideologiju. Svoje objašnjenje na pitanje zašto je predsjednica izgrednike nazvala orjunašima, on daje rečenicom: „Nema logičnoga objašnjenja za to, niti postoji suvislo obrazloženje zbog čega bi netko tko s punim pravom prezire korumpiranu ustašoidnu bagažu iz HNS-a – i želi joj nanijeti maksimalnu štetu – bio kvalificiran ‘orjunašem’.“ On time iznosi insinuacije i javno proziva čelnike nogometnog saveza korumpiranima i ustašoidnima bez ikakvih dokaza ili argumenata za to. Dalje, u tekstu navodi: „Ona (svastika) je bila ponajmanje to. Svastika je – samo naizgled paradoksalno – poslužila kao idealno simboličko oruđe za gerilsku borbu protiv korumpirane ustašoidne bagaže iz HNS-a. Univerzalno prepoznatljiv amblem iskorišten je prije svega za to da se nanese što snažniji udarac sustavu koji proizvodi štetu (što se i dogodilo, kroz isporuku međunarodne kazne), a usput je raskrinkao i šire društveno licemjerje.“ Time autor javno podržava i opravdava izradu fašističkog simbola (iako je članak iskoristio upravo kao borbu protiv fašizacije?!) na Poljudu te izražava zadovoljstvo što je HNS kažnjen.

U članku Sve je došlo na naplatu autora Nenada Bunjaca Index2 koji iznosi svoj, ali očito i stav portala, na početku tekst navodi: „ODMAH da se razumijemo; jučerašnji navijački neredi na stadionu u St.Etiennu nisu niti slučajni, a bome niti neopravdani. Ispalo je neugodno, glupo i sramotno, ali poučno.“ Nevjerojatno je da novinari jednog od najčitanijih portala opravdaju nasilje.

Istina, na Indexu se to najčešće radi preko kolumni, ali iz izjave njihovog šefa Matije Babića, jasno se može isčitati da je to stav portala: „U loži reprezentacije sjede Mamić i Vrbanović. Ako mislite da je rezultat jedne utakmice važnija stvar od te činjenice, toliko o vama.Bravo dečki. Ne nogometaši.” Ovime „bravo deči, a ne nogometaši“, on je jasno podržao nerede huligana.

Portal Večernji.hr, kao i Jutarnji, osudio je izgrede i sramotu koju je nekolicina huligana nanijela hrvatskom nogometu, ali i državi te svim Hrvatima. Valja istaknuti članak autora Igora Flaka u kojemu autor osuđuje huligane i napominje važnost hrvatske reprezentacije, ali isto tako upozorava da se problemi hrvatskog nogometa moraju rješavati. Večernji.

Portal direktno.hr također je osudio događaje u St. Etiennu, no napisao je i nekoliko drugačijih članaka od prethodno navedenih portala. U tekstu Dno dna SDP-ova portala: Pravdali huligane koji su dno dna Hrvatske Direktno1 portal direktno.hr proziva upravo spomenuti portal Index i jedan od njegovih tekstova kojim otvoreno brane i podupiru huliganske, možemo reći i terorističke činove.

Zatim, u članku Huligani neuspješno tražili podršku, pravi navijači im vikali: ‘Četnici!’ direktno2 direktno.hr također osuđuje huligane, a one navijače koji su im se usprotivili nazivaju pravim navijačima.

Zaključno, hrvatski mediji dobro su prepoznali štetnost huliganskog ispada na stadionu kojim je glasna manjina osramotila cjelokupnu naciju pred čitavim svijetom, ali i oštetila nogometnu reprezentaciju koja ima generaciju sposobnu učiniti povijesni sportski iskorak. Od analiziranih medija, samo je Index.hr zaobišao sve kriterije profesionalnosti, objektivnosti, ali i moralne i etičke odgovornosti javno braneći huliganizam i netoleranciju. Vrlo lako ih se može prozvati za brojne tekstove kojima mjesecima pozivaju na bojkot reprezentacije te vrijeđajući i insinuirajući daju vjetar u leđa huliganima. Portal Index.hr, kao i huligani koji izvršavaju naredbe nekih viših interesnih skupina, moguće (ali nedokazane) kriminalne radnje te osobna neslaganja s neistomišljenicima uzimaju kao dovoljan razlog za javno ponižavanje Hrvatske države i hrvatskog sporta. Ono što još valja istaknuti je da su svi mediji pali na testu kad su neprovjereno objavili imena huligana da bi se kasnije utvrdilo da većina javno izloženih osoba uopće nije bilo u Francuskoj toga dana.