3.svibnja obilježili smo Svjetski dan slobode medija povodom kojeg je HND organizirao prosvjed, a zatim i konferenciju pod nazivom Problemi medijskih sloboda u Europi. Jedna od sudionica bila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Paradoksalno, na Dan slobode medija i govora, predsjednica je izviždana od strane onih koji su taj dan prosvjedovali protiv ugrožavanja medijskih sloboda. Vezano na temu, vrlo je važno proanalizirati kako su jedni od najpraćenijih medija prenijeli ovu vijest.

Portal Index.hr, objavio je tekst pod nazivom “Kolinda izviždana na konferenciji koju je organiziralo američko veleposlanstvo”. Ono što se mora napomenuti, prvenstveno je činjenica da je vrlo neprofesionalno i neobjektivno javno nazivati instituciju predsjednice Republike osobnim imenom. Činjenicom potkrijepljeno, spomenuti portal nikada nije nekoga od bivših predsjednika javno nazvao imenom (npr. Ivo ili Stipe) te već i na taj način portal srozava objektivnost. Što se tiče same objave, u njoj novinar I. Ćimić prenosi informaciju o događaju i navodi kako je dio aktivista Radničke fronte podigao natpis “Croatian goverment is killing the media” upravo za vrijeme govora predsjednice Grabar Kitarović te dodaje da je dio novinara i aktivista nakon što je izviždao predsjednicu napustio veliku dvoranu HND-a gdje se održavala konferencija.

Indexov novinar je samu informaciju prenio dosta novinarski siromašno, a osim tog članka ubrzo je izašao i drugi pod nazivom “Kolinda razočarana jer su je prekinuli dok je govorila: “Očito je riječ o angažiranim aktivistima””. Ono što je zanimljivo je da je ovaj članak gotovo jednak prethodnom, a jasno je vidljivo da novinari sinonima I.Ć i M.L. ponovno pokazuju nepoštivanje institucije predsjednice Republike javno je oslovljavajući imenom te na to treba skrenuti pozornost jer to narušava profesionalnost spomenutog portala.

Portal Večernji.hr u članku “Razočarana sam što su me oni koji se navodno zalažu za slobodu prekinuli za vrijeme govora” , navodi da je u svom govoru na video-konferenciji o slobodi medija, koja je u utorak održana u Novinarskom domu, predsjednica isticala da je sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, a izviždalo ju je nekoliko aktivista i novinara.

Vijest je prenesena u cijelosti i u usporedbi s portalom Index.hr, predsjednica nije javno oslovljena imenom nego kako i priliči instituciji predsjednice. No, negativna stvar kod prenošenja vijesti od strane Večernji.hr je što je vijest stavljena na marginu, odnosno nije u istaknutim ili važnijim objavama dana.

To je vijest koja bi morala biti jedna od važnijih toga dana, iz razloga što su aktivisti koji su onemogućili slobodu govora predsjednici ušli u prostorije što pokazuje da je osiguranje zakazalo i moglo je doći i do fizičkih sukoba. Isto tako, HND se nedovoljno ogradio od incidentna i nije ga jasno osudio. Portal Jutarnji.hr, spomenutu vijest prenosi pod naslovom Aktivisti izviždali predsjednicu; „Razočarana sam što su to učinili upravo oni, očito nisu iskreni zagovornici slobode govora. Vijest je također prenesena dosta šturo, a osim opće informacije što se dogodilo navodi se i da je predsjednica odgovorila putem Facebooka. Vijest je stavljena kao 6. po važnosti, a zaista bode u oči koliko je kratko i pojednostavljeno napisana.

Kao poseban medij, istaknuo bih HRT kao javni servis oko čije se pretplate od strane recipijenata godinama lome koplja. Dana je velika pažnja slobodi medija te je u svakom dnevniku vijest istaknuta kao jedna od tri najvažnije. U emisiji Otvoreno, gostovali su s jedne strane predsjednik HND-a Saša Leković, Gvozden Flego (SDP) i Mirjana Rakić – bivša predsjednica Vijeća za elektroničke medije te na „suprotnoj strani“ Katja Kušec – predsjednica HNIP-a i važna karika HRT-ovog tima, Andrija Mikulić – predsjednik saborskog Odbora za medije (HDZ) i Gordan Malić – novinar-istraživač.

Voditelj emisije Mislav Togonal držao je uzde tokom cijele emisije te je uspio vrlo profesionalno držati objektivan ton i dozvoliti svakom gostu da se izjasni. Uz očekivane prepirke suprostavljenih strana perjanica hrvatskog medijskog prostora, istaknuo se slobodni istraživački novinar Gordan Malić koji je jasno objasnio veliki problem današnjeg novinarstva u Hrvatskoj jednom rečenicom: „Danas najveću cenzuru u Hrvatskoj provodi kapital!“

To je vrlo opasno jer se novinarstvo u velikoj mjeri umjesto izvještavanja, svelo na oglašavanje. Oglašavaju se političke elite, poduzetnici ili bankari koji posjeduju (javno ili iza reflektora) medije i medijski prostor. Što se samog HRT-a tiče, Dan medijskih sloboda popraćen je kvalitetno i objektivno. No, tu se nazire jedna činjenica: HRT-ov kadar koji se rotira svakom promjenom vlasti, danas je uglavnom kontra orijentiran HND-u.

Zaključno, Dan slobode medija u Hrvatskoj je otkrio neke medijske karte i ljude koji slobodu izražavanja koriste kao paravan za promociju vlastitih društvenih ili političkih interesa, a kojima ne bi smjelo biti mjesta u novinarstvu. Valja istaknuti kako je prije same tribine u HND-u održan novinarski prosvjed kojim se željelo ukazati na problem slobode medija. Prosvjed se uglavnom odnosio na tvrdnje prosvjednika da nova Vlada guši slobodu medija u Hrvatskoj te su se najglasnije izvikivale parole protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Iako je činjenica da je ministar krenuo u rezanje sredstava za određene neprofitne medije iz razloga što su se financirali samo svjetonazorski ili ideološki podobni, a oni drugačiji nisu. Među prosvjednicima je bilo mnogo novinara HND-a, a posebno je interesantno bilo vidjeti i Elizabetu Gojan, koja je od HND-a proglašena novinarkom godine. Mnogo bure podizat će se oko medija, medijskih sloboda i slobode izražavanja u narednim godinama u Hrvatskoj i vidjet ćemo hoće li se novinarstvo otrgnuti interesima politike.

Eduard Petranović, 6. svibnja 2016.

(Ovaj članak nastao je u sklopu HNiP-ove stipendije za mlade novinare „Ivo Lončar“)