Hrvoje Juvančić, izabrani tajnik i tehnički predsjednik HNiP-a, komentirao je za portal Fairpress negativno mišljenje Vlade o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM) i Agencije za elektroničke medije (AEM) , ali i današnju zajedničku tiskovnu konferenciju HND-a, GONG-a i PEN-a.

Juvančić je istaknuo kako HNiP želi svoju vjerodostojnost graditi kao stručna cehovska udruga, a ne aktivističko politička stranka, i po prirodi svog postojanja prije svega vodi brigu o profesionalnom statusu svojih članova i bori se za profesionalna prava novinarske struke i novinara.

“Podsjećamo HNiP niti jednom do sada nije napao nekog kolegu ili udrugu, nego smo se isključivo uvijek branili, uglavnom od primitivnih napada lažima perjanice jednoumnog novinarstva Saše Lekovića. Kao istinski, a ne lažni demokrati, tj. ne smatrajući da je mišljenje članova HNiP-a univerzalno i neosporno (kako vlastite stavove prema javnosti komuniciraju S. Leković, PEN i GONG), HNiP također drži da VEM nije radio ono zbog čega postoji, jer nije provodio sustavnu i pravodobnu kontrolu koju je kao regulator u slučaju HRT-a trebao”, rekao je.

Juvančić je upozorio kako u HNiP-u znaju za brojne slučajeva kada je VEM propustio reagirati, usprkos protuzakonitih uredničkih propusta na privatnim televizijama s nacionalnom koncesijom. Kazao je kako se sjećaju također i nečuvenog presedana i prekoračenja ovlasti VEM-a kada je mimo zakonske procedure, trodnevnom zabranom emitiranja cenzurirao jednu lokalnu TV.

Zaključno, Juvančić se osvrnuo i na slučaj sukoba interesa u VEM-u, naglasivši da dopuštanje sukoba interesa i dvostrukog honoriranja G. Simonović, drže toliko očitim i jasnim prekršajem zakona da je već i samo ta činjenica dovoljna za raspuštanje Vijeća.

 

foto: snimak ekrana /HRT