Poštovane kolege,

strukovna udruga Hrvatski novinari i publicisti, čiji su članovi i doajeni novinarstva kao što su Branimir Dopuđa, Obrad Kosovac i Stipe Božić, posljednjih je mjeseci izložena nenačelnim, anarhističkim i politikantskim javnim napadima predsjednika HND-a Saše Lekovića.

U javnosti nas se blati, sada evo, i u ime “600 000 članova“ IFJ, da smo zastupnici politički dirigiranog novinarstva, totalitaristi i karijeristi. Kako smo svi mi kolege koje se uglavnom i osobno poznajemo, vjerujem da smo suglasni da osobe poput bivšeg predsjednika Siniše Kovačića, potpredsjednice HNiP-a Katje Kušec, Ivana Hrstića ili Joze Barišića, nisu nikakvi totalitaristi i moralne ništarije kako nas u javnosti blati S. Leković, nego pošteni ljudi i novinari koji su osnovali HNiP upravo zbog manjka demokracije i svjetonazorske uravnoteženosti u medijima. Prihvaćamo da se ne morate slagati s nama oko naglasaka etičkih pravilnika novinarstva, te da naša sklonost stručnom i zakonodavnom redu, nasuprot politikantskoj anarhiji u medijima, ne mora biti izbor svakog novinara. No isto tako vjerujemo da ne podržavate niti prljavo vrijeđanje neistomišljenika. Pa zamislite molim vas, kako bi to izgledalo da sada HNiP počne kopati po životopisima svakog člana HND, ili nedajbože po arhivima SKH, te počne javno prozivati mnoge članove HND-a zato što su bili doušnici u komunističkom jednoumlju. (Evo, i dobitnica više nagrada HND-a M. Rakić, nedavno je javno priznala da je davala izvješća komunističkom represivnom aparatu, a pravdajući se da su to svi „morali raditi“. Šteta da nije upitana kakva je bila karijera i sudbina novinara koji cinkanje nisu smatrali dijelom novinarske struke niti podupiračem vlastite blistave karijere.)

Poštovane kolege članovi HND-a, kako je većina članova HNiP-a bila dio HND-a, podsjetit ćemo vas da su članovi HND-a izbacivani iz udruge zbog političkih razloga 1929., 1941., 1945. i 1972. godine. I sada, gledajući kako nas se javno blati bez ikakvih suvislih argumenata, pitamo se je li se među 2400 novinara i umirovljenika ponovo uvukao stari strah, ako baš nitko osim (u HND-u čak i nepriznatih!) internetskih novinara, nema hrabrosti reći: Leković ne provodi svoj anarhističko lijevi politički aktivizam u moje ime.

HNiP je volonterska udruga koja će svoje djelovanje i nadalje aktivno nastaviti pokretanjem niza projekata od značaja za novinarstvo i hrvatsko društvo u cjelini. Pokušati ćemo pomoći običnim novinarima i poboljšati njihov socijalni status. Pokušati ćemo biti različiti od vašeg predsjednika koji preko udruge prima izdašne prihode i povlastice za svoje politikantstvo, tj. za zaštitu podobnih i povlaštenih. Kao što je na primjer i Goran Radman koji je jučerašnjom presicom još jednom pokazao da osobne materijalne interese i taštinu stavlja iznad interesa Republike Hrvatske i građana koji su njega i njegovu kliku obilato plaćali i plaćaju. Ovom prilikom želimo vas i izvijestiti da je G. Radman jučer, prema riječima svjedoka – nakon razrješenja, potpisao dodatno povećanje ionako velikih plaća djelatnicima HRT-a bliskim bivšoj vlasti, kao i svome legendarnom kumu.

Poštovane kolege iz HND-a, ovo pismo završit ćemo podsjetnikom na riječi prvog predsjednika HND-a Milana Grlovića, koje za članove HNiP-a i danas odjekuju bolnom istinitošću: „Ni jedan stališ u Hrvatskoj možda nije tako neznatan i tako zapušten kao novinarski, dotično književnički. Razlozi tomu vrlo su očevidni za svakoga, koji poznaje poviest hrvatskog naroda, njegove vječne borbe u prošlosti i kratki tek viek njegova društvena preporoda. Onaj koji je oružjem u ruci stajao na braniku, da brani svoju zemlju od divljeg tudjinca, nije mogao za svoje materijalno blagostanje skoro ništa učiniti…..“

 

foto: snimak ekrana /hrt