Hrvatski novinari i publicisti smatraju da se treba omogućiti nesmetani rad novinarima i snimateljima koji prate rad Vlade, ali i članovima Vlade nesmetani dolazak i odlazak sa sjednica kako se ne bi ponovio nedavni slučaj gdje je u “novinarskom stampedu” na ministra Hasanbegovića i to nakon službene izjave za medije, pao i skoro se ozlijedio jedan snimatelj.

Također, sami ministri trebali bi ujednačiti kriterije po kojima će komunicirati u prolasku pored novinara jer iz prakse bivše Vlade vidljivo je da se takav način komuniciranja često koristio – ne za odgovore na važna pitanja od interesa javnosti već za politikanstvo i političke obračune.

Stoga razumijemo potez Vlade koja je u prvih mjesec dana pokazala izuzetnu otvorenost i transparentnost te apeliramo da se ne dovodi u pitanje sigurnost novinara i ostalih medijskih djelatnika koji u želji da svoj rad obave što kvalitetnije, često satima provedu na cesti čekajući izjave. Držimo da se Vlada i dalje treba aktivno suobraćati s medijima te da treba omogućiti novinarima primjerene radne uvjete za obavljanje svoga posla.

 

foto: izvor: Suradnik13, wikimedia commons