Poštovani hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, članovi Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, ta članovi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

ponukani potpunim odsustvom želje za objektivnošću i jednoumljem koje posljednjih godina hrvatskoj javnosti nameće glavnina velikih i srednjih medija, Hrvatski novinari i publicisti žele Vam izraziti svoju zabrinutost zbog takve situacije i potaknuti vas na njeno dodatno promišljanje. Posljednjih tjedana, svjedoci smo pojačavanja aktivnosti parapolitičkih skupina koje za svoje političke i materijalne probitke koriste vrlo uočljivu naklonost medija, a posebice Hrvatske radiotelevizije koja dnevno ugošćuje medijski sveprisutne političke aktiviste koji se u režiji HRT-a proglašavaju nezavisnim stručnjacima. Također se u najgledanije emisije pozivaju osobe koje su formalno potpuno nekompetentne za materiju o kojoj se raspravlja. Na ovaj, u stručno novinarskom smislu neprihvatljiv, tj. agitpropovski način iz nekih bivših vremena, svakodnevno se konstruiraju svjetonazorske javne afere koje onemogućavaju normalno funkcioniranje države. Taj konglomerat neprincipijelnih javnih politika koje je izdašno financiralo Ministarstvo kulture za vrijeme bivše Vlade, svoj najnoviji cilj pronašlo je u međunarodnom blaćenju Republike Hrvatske, njene Vlade i pojedinih njenih članova, pripisujući im presudnu krivicu za lošu situaciju po pitanjima medijskih sloboda i stanje opće demokracije u društvu.

Hrvatski novinari i publicisti drže da su takve procjene netočne, lažne i manipulativne, te da one pogoduju isključivo malobrojnoj političkoj ili poslovnoj nomenklaturi u medijima koju je uspostavila prošla vlast zbog propagandnih potreba prošle vlasti, uključujući i predsjedničku.

O ovim optužbama treba reći da je upravo u mandatu prošle vlade opća recesija iskorištena za sužavanje prostora državnih medija, pa je tako nakon 72 godine ugašen dnevno politički list Vjesnik, tjednik Forum, a nije zaživio ni projekt dnevnika 21 stoljeće. Tiskanim medijima prijetilo se poreznom represijom, odnosno uskraćivanjem niže stope PDV-a ukoliko u novinama neće imati 25 tisuća riječi. Pod optužbama da se bave copy – paste novinarstvom, politika je željela disciplinirati sve manje novinske izdavače, ali ih je odgodom odluke, u primjeni tog Zakona spriječio Ustavni sud ustvrdivši da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska, kao dio ustavne slobode izražavanja misli, bez čega nema demokratskog društva. Istovremeno s gašenjem ovih medija, skandaloznim koruptivnim natječajima za “nezavisne” medije Ministarstva kulture, besramno je pogodovano političkim istomišljenicima prošle vlasti.

Stoga danas galamiti, a tada šutjeti, o ugrožavanju slobode govora i izražavanja, ušutkivanju novinara i nezavisnih medija klasična je zamjena teza pojedinaca koji su očito sve ovo vrijeme u ime interesnih grupacija provodili navijačko novinarstvo.

Kako pisači predstavki EU tijelima traže i razne vrste međunarodnih sankcija koje mogu jedino biti na štetu svih hrvatskih građana, pozivamo hrvatske euro zastupnike da posvete dodatnu pažnju ovome važnom pitanju, te da u Europarlamentu po potrebi prikažu objektivnu sliku medijske situacije u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem, Hrvatski novinari i publicisti

U Zagrebu, 15.02.2016. godine

 

foto: © European Union 2014 – European Parliament