Komentar predsjednika HNIP-a Siniše Kovačića na aktualnu prvostupanjsku presudu protiv Nacionala, ali i debatu oko uloge medija u smjeni, sada bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, donio je portal Večernjeg lista u tekstu objavljenom 30.1. pod naslovom “Napad na slobodu medija”, autorice Božene Matijević.

Što se tiče odluke zagrebačkog Općinskog suda, koji je presudio da Nacional šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku mora platiti 70 tisuća kuna odštete zbog autoriziranog intervjua s Josipom Manolićem u kojem je Karamarka prozvao doušnikom Udbe, Kovačić je smatra kako se prvostupanjske presude ne treba posebno komentirati.

– Svaki građanin, uključujući političare i crkvene osobe, ima pravo iznijeti svoje mišljenje o bilo kojoj društvenoj pojavi, pa tako i o medijima, rekao je Siniša Kovačić upitan za komentar izjave Tomislava Karamarka koji je medijska otkrića i napise koji su doveli do ostavke ministra Mije Crnoje nazvao “lažima, obmanama te klasičnom harangom” i Crnoje koji je rekao da su mediji insinuirali njegovu krivnju.

– U demokratskom društvu to se ne treba shvaćati kao pritisak na medije, nego kao osobno mišljenje koje se treba provjeriti na osnovi činjenične utemeljenosti. O Crnojinim izjavama o medijima, mislimo da mediji trebaju i moraju istraživati sve eventualne nezakonitosti vezane uz javne osobe jer mediji su korektiv društva, ali trebaju imati uravnotežen i pošten pristup eventualnim prekršajima – kazao je Kovačić.

 

foto: snimak ekrana /VL