Hrvatski novinari i publicisti ograđuju se od svakog neprimjerenog javnog govora, provokacije ili izjave koja bi mogla naštetiti bilo kojoj društvenoj skupini ili pojedincu. Zalažemo se za visoke etičke standarde, poštivanje prava na dijalog i uvažavanje mišljenja svih strana te stoga način, na koji je gospodin Marko Jurič uživo odjavio emisiju Markov trg, smatramo neprikladnim.

Ne želeći prejudicirati o pravnom meritumu i kvalifikacijama govora mržnje za koje su isključivo mjerodavne hrvatske institucije, Etički forum pokrenuo je postupak utvrđivanja odgovornosti kolege Juriča, uvažavajući njegove argumente, stavove, ali i izraze žaljenja. O zaključcima Etičkog foruma ovisit će i eventualno izricanje sankcije.

HNiP također osuđuje neprimjerenu reakciju Igora Mirkovića koja je neukusna i graniči s javnim pozivom na linč te nije samo kritika kolegi Juriču već uvredljiva svima koji nisu istomišljenici njegovog “crno – bijelog” svijeta.

Mišljenja smo da navedeni slučaj ne bi trebalo politički instrumentalizirati s obzirom na niz drugih primjera izostanka osude učestalog govora mržnje protiv braniteljske populacije, Domovinskog rata, Katoličke crkve i svih ostalih pojedinaca novinara, znanstvenika, intelektualaca koji se ne uklapaju u ekstremno lijevi svjetonazor.

foto: Ben Siesta