Predsjednik Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) Siniša Kovačić i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND)  Saša Leković gostovali su danas u Studiju 4 HRT-a na temu medijskih sloboda u Hrvatskoj danas, no rasprava se vrlo brzo pretvorila u žustru polemiku.

Saša Leković na početku je kazao kako stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj nije baš sjajno. “ˇMožda je najlošije u ovih 25 godina samostalne Hrvatske, ako izuzmemo ono vrijeme rata, kada su ipak što god mi mislili bile drugačije okolnosti”, rekao je.

Leković je naveo po njemu ključne uzroke neslobode medija: “od netransparentnog vlasništva medija do prekomjernog rada novinara koji su potplaćeni i prisiljeni raditi stvari koje su neprofesionalne i neetične, što ih naravno (˙ili nas)´ne opravdava”. Kazao je kako se HND bori da se to stanje popravi, no da to nije na njima nego do novog Sabora i nove Vlade . Rekao je i kako se u predizbornoj kampanji nitko nije bavio medijima na način da bi predlagao ozbiljne promjene, nego su samo zloupotebljavani mediji.

Siniša Kovačić potvrdio je dijagnozu kolege iz HND-a da medijske slobode padaju i da su ugrožene, ilustrirajući to vrlo konkretnim pokazateljima.

“Moramo se osvrnuti na neke činjenice u protekle četiri godine. 1500 naših kolega je ostalo bez posla, oko 800 diplomiranih novinara i drugih medijskih djelatnika na burzi čeka taj posao. Sada već bivša vlast potrudila se da eutanizira neke medije, preko noći nestao je kultni Vjesnik, poreznom represijom se išlo na medije, negdje su se brojale riječi, bivša vlast je zaslužna za smanjivanje medijske slobode”, rekao je Kovačić.

U obranu protekle Vlade stao je Saša Leković, koji je izrazio neslaganje s iznesenim. Kazao je kako je kritički govorio i ove protekle četiri godine bivše vlasti, ali da se mediji se loše tretiraju svih 25 godina. “Ova protekla vlast nije ni u kom slučaju bila ništa lošija od one ranije HDZ-ove i one ranije prethodne SDP-ove, što ne znači da je bila dobra što se tiče medija”, rekao je.

Leković je potom napao HNiP, kazavši kako je njemu vrlo bitno kad se o nečem govori tko govori, što govori i da li radi ono što govori. “Mora se osvrnuti na jučerašnje priopćenje HNIP-a nije ozbiljan, stručan istup profesionalne medijske udruge, nego je politikantski pamflet. Koje govori da se kolega koji je predsjednik HNiPa ponaša drugačije od onoga što govori. To do sada nisam htio govoriti, ali ono što je jučer napravljeno s onim pamfletom je skandalozno”, optužio je Leković.

Siniša Kovačić osporio je Lekovićevu optužbu: “Volio bih da se bavimo činjenicama i argumentima, a ne da se bavimo etiketiranjem i stvaranjem nekog dojma.”

HNiP je tražio da se objektivizira medijska scena, da se profesionalni standardi podignu poglavito sada u postizborno vrijeme, jer smo primijetili da je dobar dio medija pristran, da se nažalost mediji bave politikom, a ne prenošenjem informacija, objasnio je Kovačić. “I ako to smeta kolegu Lekovića…”

Leković je odgovorio kako mu smeta što su za neprofesionalizam optuženi mediji koji daju previše prostora onima koji su sada već bivša vlast, a nisu izrijekom navedeni primjeri. “Docirate i tvrdite kako neki analitičari ne bi smjeli uopće imati pristup, pogotovu ne na javnoj televiziji”, optužio je Leković.

“To nije točno, insinuirate lov na vještice”, prekinuo ga je Kovačić.

Leković je potom dodatno zaoštrivši s optužbom da su u predizborno vrijeme “članovi.pa I čelnici HNiPa prednjačili u govoru mržnje, u iznošenju laži i neprofesionalnom ponašanju”.

Kovačić je prvo uputio kolegu Lekovića ukoliko ima prigovora i proziva članove HNiP-a za govor mržnje da ih prijavi Etičkom Forumu HNiP-a, te ga pozvao da ukoliko ima neke dvojbe o članovima HNiPa da se slobodno bavi njima. “Nemojte stvarati krivi dojam”, upozorio je Kovačić.

Predsjednik HNiP-a je potom odgovorio na optužbe da HNiP nekim analitičarima želi zabraniti pristup javnoj televiziji. ”Vidim da su se mnnogi tu pronašli prozvanima da mi sada pokušavamo provesti neku cenzuru analitičara koji se učestalo pojavljuju, što nije točno”, kazao je.

“Baš suprotno. Ne želimo otvarati lov na vještice, već želimo skrenuti pozornost urednicima na njihovu uređivačku politiku. Da u javnom eteru ne postoji 5-6˛analitičara koji vrte 5-6 teza, već da postoji puno veći dijapazon pametnih ljudi u ovoj državi.”

Pritom je Kovačić istaknuo kako se ne sjeća kada je pozvan primjerice neki komunikolog s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. “Imate i niz drugih institucija koje zaslužuju da se čuje njihova riječ u eteru. To je dakle naša inicijativa da širimo pluralizam u društvu, a ne da ga sužujemo. Ovo sve što kolega Leković govori su čiste etikete”, kazao je Kovačić.

Saša Leković je pozvao sve koji nisu pročitali priopćenje HNiP-a da ga pročitaju.

Na pitanje voditelja što ga točno smeta Leković je ponovio kako priopćenje HNiP-a “samo optužuje, uvjetno rečeno, jednu stranu, bez argumenata, iako tu ima i lijevih talibana i desnih – tu je svega bilo i još uvijek ima. Drugo, docira se, govori se da se neki analitičari ne bi trebali pojavljivat. Ja bi samo podsjetio kolegu ako ne zna da je jedan od urednika središnjih Dnevnika na HRT-u, pa me zanima što radi na kolegijima, a jedna kolegica koja je dobila otkaz na HRT-u, dobila ga je zbog kritiziranja. Kolega nastupa vrlo kritički prema HRT-u, pa me zanima je li dobio dozvolu svojih nadređenih i hoće li biti sankcioniran?”.

Siniša Kovačić je odgovorio da nastupa s pozicije predsjednika HNiP-a vrlo otvoreno i transparentno.

“Ja sam jedan od urednika Dnevnika, sudjelujem na kolegijima, i borim se za standarde i uvijek ću se boriti za dvije strane, da čujemo drugu stranu. Istaknuo je kako je to ozbiljan problem u novinarstu danas te kako smo to vidjeli smo na primjeru gospodina zastupnika Raškovića gdje nismo čuli drugu stranu.

“Sad ja Vas javno prozivam što niste regirali”, rekao je Kovačić Lekoviću. “Jel vama normalno da se objavljuje ratni put jednog hrvatskog agenta u medijima? Koji je cilj, koji je motiv tih objava bio osim da se želi nekoga diskreditirati?”

Leković nije odgovorio na pitanje o medijskom napadu na Raškovića, već je uzvratio napadom na članove HNiP-a optuživši kolege da “šire mržnju, ksenofobiju i lažu”. Konkretno optužio je Marka Juriča za “brojanje krvnih zrnaca” i širio netoleranciju, kazavši kako je zbog toga je dobio prijavu.

Istaknuo je kako je bio na jednoj tribini HNiP-a o medijskom praćenju izbora, a koju je moderirao Marko Jurič i vrlo pristojno razgovarao. “Ja nisam čovjek koji se svađa, govorim na temelju činjenica, ali mislim da je situacija vrlo ozbiljna i da je ovo što se sada radi vrlo opasno. Ja ne govorim ni iz kakvog ideološkog kuta.” Istaknuo je kako je u svim tekstovima u 36 godina novinarstva bio nepristran, te kako nikada nije bio član niti jedne stranke, uključujući Savez komunista. “Ako nađete bilo kakav dokaz lažem, ja ću dati ostavku na mjesto predsjednika HND-a i otići ću iz novinarstva.”, rekao je predsjednik HND-a.

Kovačić je kazao kako može i on isto potpisati. “Nismo sada u kampanji za predsjednika HND-a da vi sada govorite svoj CV”, našalio se Kovačić. “Mene su izabrali neki članovi, vas su izabrali neki članovi, vi imate svoju udrugu a ja svoju.”

Osvrnuvi se na Lekovićeve optužbe predsjednik HNiP-a je još jednom pozvao kolegu iz HND-a da govori na temelju činjenica, a ne na temelju dojma.

Kovačić je upozorio kako na aktualnu situaciju u medijima HND uopće nije reagirao, već je reagirao HNiP, istaknuvši pri tom govor mržnje u Dubrovačkom Dnevniku.

“Na portalima je već danima tekst koji je skandalozan, gdje se sadašnjeg mandatara uspoređuje s Hitlerom i s njegovom diktaturom, gdje se u tekstu se koriste pogrdne riječi i spominju genitalije”, upozorio je predsjednik HNiP-a.

Neočekivano u obranu spomenutog teksta stala je voditeljica emisije: “Kolega Maro Marušić ima takav stil. Nije da ga branim. Ja pratim njegov rad detaljno. Takav je stil”, kazala je dodavši kako misli da je u ovom slučaju pretjerao, ali da ona ne vidi govor mržnje.

“Pročitajte zadnju rečenicu u eteru ako se usudite”, izazvao joj je predsjednik HNiP-a.

Tu je ponudu voditeljica ipak odbila, priznavši kako sadržaj nije primjeren za javni eter, no ustrajala je u obrani autora s tezom kako je to objavljen na privatnom lokalnom portalu, kako to nije javni eter, te kako autor godinama piše takve tekstove i na taj način privlači čitatelje.

Kovačić joj je odgovorio da bi autor tebao čitatelje privlačiti činjenicama a ne stvaranjem dojma.

Na samom kraju kao primjer navedene loše prakse Siniša Kovačić spomenuo je jedan portal bez impresuma, a Saša Leković reagirao je na to s tvrdnjom kako je jedan član HNiP-a na svom portalu iznio jednu izmišljenu vijest, te da istu nije na zahtjev demantirao. Kovačić je kazao kako nije upoznat sa slučajem i kako se demanti mora objaviti.

“Želimo pozvati institucije na djelovanje”, istaknuo je Kovačić. “Imamo niz situacija gdje se naprosto smeće uvuklo na medijsku scenu, nitko ne reagira i svatko piše što mu pada na pamet. Jedni druge etiketiramo bez činjenica i argumenata.”, zaključio je predsjednik HNiP-a.

 

foto: snimak ekrana /HRT