Zagreb, 18. 12. 2015.

Hrvatski novinari i publicisti su u srijedu navečer, u prostorijama Matice hrvatske održali prvu u planiranom nizu stručnih tribina o stanju u novinarstvu i medijima u Hrvatskoj na temu: „ Kritički osvrt na medijsko praćenje parlamentarnih izbora“.

Na dobro posjećenoj tribini raspravljali su Siniša Kovačić (predsjednik Hrvatskin novinara i publicista), Saša Leković (predsjednik Hrvatskog novinarskog društva), Ivan Hrstić, Karolina Vidović Krišto, mr. Jure Vujić i Tomislav Klauški, a moderator diskusije bio je Marko Jurič.

Iako je namjera ove rasprave bila dati kritički osvrt na medijsko praćenje ovogodišnjih parlamentarnih izbora, sudionici tribine ‘otvorili’ su niz pitanja koja smatraju ključnim za stanje u hrvatskim medijima. Kao problemi su istaknuti i nepostojanje jasnih uređivačkih politika, sve manje neutralnog izveštavanja, te manjak kulture dijaloga, koja je na sve nižim razinama.

U jednoipolsatnoj raspravi sudionici su se složili da su mediji, a samim time i novinari, pod jakim utjecajem kapitala i politike, dok su procjene koji je od ta dva utjecaja jači i očitiji, razlikovale.

Saša Leković, predsjednik HND-a, upozorio je kako u Hrvatskoj još nije donesena medijska strategija.

O tome jesu li i koliko mediji utjecali na ishod parlamentarnih izbora 2015. iznesene su različite procjene.

Predsjednik HNiP-a Siniša Kovačić ocijenio kako u hrvatskim medijima nema uređivačke politike, spomenuvši primjerice da je BBC jasno na petstotinjak stranica objavio svoju uređivačku politiku. Nedostatak uređivačke politike u medijima pratio je i obilježio i nedavne parlamentarne izbore nakon kojih su ‘navijači’ među novinarima počeli zauzimati stajališta o političkim akterima izbora. Rekao je kako je i ove parlamentarne izbore obilježio potpuni nedostatak istraživačkih tekstova i smatra da novinari na tome trebaju ozbiljno raditi.

Ivan Hrstić nema ništa protiv da privatni mediji zauzimaju stajališta, ali je uvjeren kako izvještavanje svih medija mora biti neutralno. S tim je suglasan i Saša Leković uz napomenu kako je granica te slobode da privatni mediji ne bi smjeli raditi protiv javnog interesa.

Tomislav Klauški je podsjetio da privatni mediji, za razliku od javnih, nemaju obvezu pratiti sve koji sudjeluju na parlamentarnim izborima i smatra kako je zapravo poželjno imati medije s jasnom uređivačkom politikom. Kada je pak riječ o ulozi HRT-a kao javnoga medija u praćenju proteklih parlamentarnih izbora, Klauški je ocijenio da je HRT loše ‘odigrao’ svoju ulogu te da bi standard rada toga javnog medija trebao biti viši.

Jure Vujić uvjeren je da imamo medije kakve zaslužujemo, a po njemu, to su mediji u kojima nema velike kulture dijaloga i u kojima je, smatra, vidljivo da su bili pod kontrolom totalitarnih režima. Osvrnuo se i na ‘govor mržnje’ u hrvatskim medijima i ocijenio kako postoje dvostruki standardi – jedni i znatno blaži za lijevo-liberalni govor mržnje, a drugi, vrlo strogi, za konzervativni govor mržnje.

Moderator Marko Jurič kaza je kako smatra da kvaliteta hrvatskih medija dramatično pada i da se novinarstvo banalizira što je bilo vidljivo i u predizborno vrijeme koje je za Juriča ono koje je najplodonosnije za novinarstvo.

Karolina Vidović Krišto ocijenila je da su mediji utjecali na ishod parlamentarnih izbora i time što uopće o demokraciji ne educiraju svoje slušatelje i gledatelje već često na ‘svađalački’ način zagovaraju načelo ‘ili mi ili oni’, a trebali bi poticati na to da svaki građanin ‘konzumira’ pravo na tajno glasovanje.

Pri kraju rasprave Vidović Krišto i Leković različito su prosudili neutralnost novinara i novinarskih društava u slučajevima svjetonazorskih razlika, pa je pred sam kraj tribine rasprava zadobila i jači polemički ton na temu govora mržnje u hrvatskim medijima.

Svi sudionici bili su složni kako su potrebna ozbiljnija znanstvena istraživanja o utjecaju medija na politiku, jer se bez njih u procjeni takvih pojava možemo osloniti tek na osobne dojmove.

Galeriju fotografija s ovog događanja koju je objavio Večernji list možete pregledati ovdje.

autor: HNiP /Hina

foto: hnip