Zagreb, 16.12. 2015.

Hrvatski novinari i publicisti pozivaju novinare, političare, kao i sve druge javne govornike na uspostavu racionalnog dijaloga i smirivanje ideoloških tenzija, koje je dijelom prouzročilo tendenciozno i nekorektno izvještavanje brojnih hrvatskih medija nastupa g. Ladislava Ilčića na N1 TV, 04.12.2015. Novoizabrani saborski zastupnik g. Ilčić je tom prilikom, između ostalog, govorio o izbjegličkoj krizi i neuspjehu politike multikulturalnosti u Europi, te izrazio bojazan po pitanju integracije migranata islamske vjeroispovijesti u zapadne kulture.

HNiP bez zadrške osuđuje svaku stigmatizaciju društvenih skupina na temelju vjeroispovijesti, nacije ili rase. No, ne ulazeći u meritum, način izlaganja i ispravnost sadržaja stavova g. Ilčića, smatramo kako selektivno izvlačenje određenih rečenica iz konteksta nastupa, kao i daljnje njegovo etiketiranje u javnosti kao rasista, ksenofoba, nacista i fašista u svakom slučaj ugrožava jednu od temeljnih osobnih i građanskih sloboda, a to jest sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda govora ustavno zajamčena u članku 38. Ustav RH.

Nakon islamsko terorističkog napada u Parizu bilo je u našim medijima mnogo sadržaja i iznesenih suprotstavljenih stavova na temu (ne)uspjeha multikulturalizma u Europi, upravo s Islamom u centru rasprave. Mnogo puta prije nastupa g. Ilčića je iskazana bojazan će novi val imigranata ostati društveno izoliran, kao što je već slučaj s mnogim imigrantskim islamskim zajednicama u zapadnoj Europi. No ti istupi nisu izazvali ovakve medijske reakcije.

Ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja je fundamentalno načelo i praksa svakog totalitarizma i jednoumlja. Stoga držimo da oni mediji ili bilo koje druge političke snage koje izravno ili neizravno pristaju na ograničenje ili ukidanje slobode izražavanja u ime bilo koje dominantne „političke korektnosti“ ili političke pristranosti, djeluju štetno na demokratske procese i društvo u cjelini, potiču na uvođenje cenzure i autocenzure.

Smatramo da se u ovoj, ali i drugim osjetljivim temama mora voditi poštena i otvorena javna rasprava uvažavajući pri tom sugovornike kao ljude s njihovom različitošću. Uloga medija je pri tome olakšavati razumijevanje među različitim skupinama u društvu, i razmnatrati argumente, a ne senzacionalističkim, selektivnim i tendencioznim izvještavanjem poticati isključivosti i nerazumijevanja, na koje, kao što smo vidjeli danas, nisu imuni niti političari koji se u deklarativno zalažu za dijalog, a u praksi vrijeđaju neistomišljenike.

 

foto: snimak ekrana /N1